Студентите от протеста 1 на 5 милиона“, които блокират сградата

Студентите от протеста 1 на 5 милиона“, които блокират сградата ...

Протестиращи студенти блокират Белградския университет.

Студентите от протеста „1 на 5 милиона“, които блокират сградата на ректората на Белградския университет (БУ) за четвърти ден, днес не допуснаха работещите да влязат в сградата.
Студентите казали, че няма да се проведат "каквито и да било преговори за влизане на служители", докато ректоратът на БУ не заяви, че "осъжда нападението срещу ректората от активистите на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), които нападнаха студентите”.
Пред ректората са преподаватели, дошли да подкрепят студентите, ректорът на БУ Иванка Попович, както и лидерът на Демократическата партия (ДП) Зоран Лутовац, вицепрезидентът на Партията на свободата и справедливостта (ПСС) Мариника Тепич.
Ректорът на БУ Иванка Попович заяви днес, че представителите на ректората са готови да разговарят открито със студентите от „1 от 5 милиона“ и че очакват известна толерантност от тяхна страна и че трябва да се постигне компромис.
Попович каза, че има някои "безотговорни твърдения", че водата и електричеството могат да бъдат прекъснати, което според нея "със сигурност няма да се случи".
Тя определи исканията на студентите като "малко разводнени" и че младежите "разбират ситуацията по един начин". „Ние като отговорни университетски ръководители не можем да се изразяваме толкова свободно, колкото очакват от нас. Трябва да сме отговорни в изявленията си “, каза Попович.
Причините за блокадата, казаха студентите, са многобройни: безотговорното поведение на властите (водено от министъра на образованието Младен Шарчевич) към образованието, а основната причина за блокадата е "изплагиатствания докторат на министъра на финансите Синиша Мали и искането ректоратът да изпрати официално искане до министър-председателя Ана Брнабич да освободи Мали.
По повод действията на студентите президентът Александър Вучич каза вчера, че няма да има намесата, която искат.

Източник: actualno.com