Студентите от първи курс да преминават задължително обучение по научна

...
Студентите от първи курс да преминават задължително обучение по научна
Коментари Харесай

Студентите да учат що е плагиаство, предлага МОН

Студентите от първи курс да минават наложително образование по научна нравственос, в който се изясняват проблемите на академичното плагиатство и битката с него, планува предлаган от Министерството на образованието действен проект за осъществяване на Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България за интервала 2021-2030 година Документът е оповестен за публично разискване.

Идеята е. одеве приключилите приблизително обучение младежи да се срещнат с условията за правилно цитиране на източниците на информация, главните правила при основаване и отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, и други свързани с това въпроси.

Планът, квалифициран от екипа на служебния министър Николай Денков, планува новият курс на образование да се вкара най-късно до 2023 година

Едновременно с това се възнамерява да бъде въведена единна за висшето обучение система за предварителна защита и надзор на плагиатството при издание на научни писания и в състезанията за академично израстване. Това ще може да става с потреблението са специфичен програмен продукт, а етичните кодекси на университетите би трябвало да включат специфични текстове против плагиатството в етичните си кодекси.

Математици да учат философия, а филолозите - точни науки

Документът предлага студентите да могат да учат и странични неща, отвън главния си профил. Например в образователните проекти на точните науки да се включват обществени и филантропични дисциплини (философия, социология, политология, изкуство и др.), а учещите в филантропични и обществени посоки да имат достъп до уводни курсове по математика, информатика, естествени науки.

В проекта е записано също и усилване на интердисциплинарния метод в образователните проекти и стратегии и въвеждане на хибридни дисциплини, които включват преподаватели от разнообразни научни области и професионални посоки.

Във всички образователни проекти се планува да бъде включено практическо образование по нови цифрови технологии като изкуствен интелект, добавена действителност, изкуствена действителност.

Да спре изпитването посредством възпроизвеждане на запомненото

Ако проектът бъде признат по този начин, както се предлага, оценяването на знанията и уменията на студентите ще се промени радикално. От тях няма да се чака да възпроизведат запаметеното, а да покажат умения да дебатират, да правят научни опити или да построяват теоретични модели, да решаван действителни проблеми, да демонстрират цифрова креативност, да показват информация пред профилирана и неспециализирана публика. Ще се правят оценка и качествата: на студентите да вникват в естеството на казуса или тематиката, да употребяват разнообразни цифрови принадлежности за дейно осъществяване на дилемите в действителния свят.

Преди това обаче самите преподаватели ще би трябвало да вкарат преподаване посредством проблеми, да подтикват интензивни разисквания на преподаваната материя, да развиват у студентите умения за аргументиране, словесно дебатиране и взимане на решения. Идеята е преподавателят да изостави ролята си най-вече на преподавател, а да се демонстрира като модератор, който трансформира в познание авансово събрана и оценена от студентите информация по дадена тематика.

Планът планува и използване на плановото образование, включващо динамичен метод в аудиторията, за придобиване на по-задълбочени познания посредством интензивно изследване на провокациите и проблемите в действителния свят, с фокус върху това, което е ново, интензивно, потребно и забавно.

Залага се и на привличане на преподаватели от практиката - бизнеса и администрацията, които да оказват помощ на студентите да получат по-добра практическа подготовка и компетентности и качества, търсени на пазара на труда.

Източник: 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР