Студентите, които се обучават по математика, химия, физика и други

...
Студентите, които се обучават по математика, химия, физика и други
Коментари Харесай

Ето как обмислят да стимулират обучението в различни специалности с недостиг на кадри във ВУЗ-овете

Студентите, които се образоват по математика, химия, физика и други предпочитани професионални посоки като вяра, педагогика и енергетика, да не заплащат семестриални такси. Това е един от разновидностите, които се обмислят, с цел да се подтиква образованието в тези сфери, в които има изострен дефицит на фрагменти, изясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той категорично акцентира, че към момента няма такова решение, а това е единствено вид. Евентуално той може да се осъществя най-рано през академичната 2019 - та година, написа "Монитор ". 
Също по този начин студентите към този момент няма да получават европейски стипендии, само че същите бонуси за триумф ще продължат да съществуват, единствено че средствата ще идват от държавния бюджет. Причината е, че планът за стипендии от европейските фондове е изминал и рекомендацията от Европа е тази процедура да продължи като държавна политика, изясни Вълчев. Размерът на премиите за триумф от еврофондовете до момента беше 150 лева Сумата се резервира, само че университетите имат правото да понижат сумата и да изберат да дадат бонуси за триумф на повече студенти. Европроектът предвиждаше и награди за специфични достижения в размер на 300 лева, които обаче държавният бюджет няма да поема и по този начин на процедура те отпадат. Редукция на приема в избрани специалности планува план на просветителното министерство. В него обособените просветителни области са разграничени на четири групи. 
В първата влизат предпочитаните професионални посоки с изострен апетит за експерти като математика, физични и химични науки, "Педагогика на образованието по... " и други И при тях препоръчаният банкет от университетите няма да бъде намаляван от страна на страната. Във втората група са други професионални посоки като педагогика, инженерни науки, земеделски науки и други, като при тях приемът може да бъде сведен единствено при университетите с ниска оценка. Третата група са професионални посоки отвън предпочитаните, като правото да вземем за пример. В този случай приемът няма да бъде понижен единствено в университетите с най-висока оценка. И в четвъртата група са "Икономика " и "Администрация и ръководство ", където приемът е най-раздут в последните години. Там ограниченията са най-строги. Документът планува банкет да не бъде оголен там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде одобрен държавен план-прием, ще могат да образоват студенти платено.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР