Студенти с интерес в областта на информатиката, изкуствения интелект и

...
Студенти с интерес в областта на информатиката, изкуствения интелект и
Коментари Харесай

INSAIT дава стипендии от 72 хил. лв. на студенти по информатика

Студенти с интерес в региона на информатиката, изкуствения разсъдък и дълбоките технологии ще мога да да аплайват за стипендии в размер на 72 хиляди лева за 4 години към Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Частната стипендиантска стратегия " EXPLORER " (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch) е с бюджет 1 млн. лева, разгласи при представянето ѝ в Министерския съвет министър председателят Николай Денков.

" Ние би трябвало да се борим за всеки един гений да се развива където и да по света, само че да знае, че постоянно може да се върне в България и да откри своето място, своето благополучие тук, у нас ", сподели той.

Основателят на института INSAIT проф. Мартин Вечев изясни, че програмата е заимствана от някой от най-престижните университети в света, като тези в Масачузетс, Станфорд, Кеймбридж и Оксфорд.

Тя е комбинирана с Факултета по математика и информатика на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Затова значимо изискване за кандидатстване е студентите да са настрана признати и записани в първи курс на компетентност " Информатика " за образователната 2024/2025 година

Срокът за подаване на документи е 17 март, а състезанието за оценяване, който ще преминат претендентите, включва няколко съществени критерия:
потвърдени качества по математика и информатика;интерес към проучванията и дълбоките технологии;стремеж към задълбочено схващане на материята;потенциал за бъдещо развитие;комуникационни и обществени умения;самостоятелност;добро притежаване на български и британски език.
На първо време ще бъдат отпуснати 10 стипендии. Освен това бъдещите студенти ще имат и обезпечени платени стажове в института INSAIT, както и в софтуерни компании.

Всички детайлности за кандидатстване могат да бъдат открити на уеб страницата на института, а окончателният лист на признатите ще бъде разгласен до 01.09.2024 година

INSAIT беше открит в партньорство с СУ " Сухопътни войски. Климент Охридски " през април 2022 година В края на предходната година софтуерният колос Аmazon разгласи, че подарява 1 млн. $ на института, с които да бъде обезпечена и поддръжка за заплати на откриватели, както и стипендии за докторанти и студенти.

Сред последните достижения на INSAIT е основаването на българска версия на стратегия за изкуствен интелект. Тя ще се назовава BgGPT и ще бъде налична за потребителите на 3 март.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР