Студенти протестираха в цяла Италия срещу плановете на правителството за

...
Студенти протестираха в цяла Италия срещу плановете на правителството за
Коментари Харесай

Италиански студенти протестираха срещу намаляването на парите за образование

Студенти стачкуваха в цяла Италия против проектите на държавното управление за финансиране на образованието, в първа демонстрация на необятно неодобрение против новото популистко държавно управление, съобщи Асошиейтед прес.

 © Българска телеграфна агенция / Massimo Percossi / ANSA via AP
Младежи демонстрираха в 50 града, а 3000 приключиха митинга си пред министерството на образованието в Рим. Стотици се събраха в северния град Торино, където стачкуващи изгориха чучела на вицепремиерите Матео Салвини и Луиджи Ди Майо.

Студентски водач сподели по " Радио 24 ", че просветителното ведомство не е приело настояването им за среща.

" Отхвърляме акцията за " икономии " във връзка с учебните заведения ", сподели Джамарко Манфреда, който е измежду водачите на митинга. " Ако държавното управление не се плаши от промени, да го покаже като влага в образованието ", сподели Манфреда.

Студентите подлагаха на критика неналичието на средства за учебници, превоз и усъвършенствания в учебните здания, доста от които не са ремонтирани от години поради намаляването на разноските.

Протестиращите упорстваха също за правото на деца на чужденци, родени в Италия, автоматизирано да получават поданство, а не да чакат до навършване на 18 години, с цел да аплайват за това.

Вицепремиерът Салвини реагира яростно на митингите и сподели, че горенето на чучела и обесването им на улични лампи е " непоносимо ".
" Тези " демократични " студенти, обгрижвани от обществени центрове и от някои преподаватели, имат потребност от доста уроци по гражданско обучение ", написа Салвини в Туитър.

Ди Майо, който дава отговор за икономическо развиване и министерството на труда, отговори, че вратите на министерството са отворени и прикани: " Нека построим дружно ново учебно заведение ".

Италианският парламент утвърди държавния проект за разноски, който включва пари за пенсионна промяна, за главно заплащане за някои лица, които си търсят работа, и за понижаване на налозите. Всички тези ограничения бяха измежду водещите предизборни обещания.
Правителството пресмята, че увеличението на разноските ще усили и недостига до 2,4 % от Брутният вътрешен продукт, което разтревожи вложителите и други страни от еврозоната.

Италианското министерство на стопанската система през днешния ден излезе със известие, че министър Джовани Триа е споделил на американския си сътрудник Стивън Мнучин, че задачата на бюджет 2019 година е " да ускори растежа на италианската стопанска система ".

Плановете на Рим за увеличение на разноските провокираха угриженост, че третата по величина стопанска система в еврозоната няма да е в положение да намали огромния си дълг. Италия упорства, че ограниченията ще насърчат икономическия напредък и в края на краищата още веднъж ще намалят недостига, само че вложителите наподобяват скептични.

След одобряването на разноските от Народното събрание, идната стъпка ще е правенето на проектобюджет, който в понеделник ще бъде изпратен в централата на Европейски Съюз.

Очаква се Европейската комисия да вземе негативно мнение по него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР