Студенти от Югозападния университет в Благоевград са се дипломирали с

...
Студенти от Югозападния университет в Благоевград са се дипломирали с
Коментари Харесай

Бивш преподавател в ЮЗУ: Студенти се дипломират с фалшиви оценки от непроведени изпити

Студенти от Югозападния университет в Благоевград са се дипломирали с фалшифицирани оценки от изпити, които в никакъв случай не са провеждани. За това алармира историкът и към този момент някогашен учител от ЮЗУ доцент Стефан Дечев. По думите му редовно подписът му е бил подправен за оценки по преподавани от него дисциплини. Това демонстрира изпратен от него сигнал за нарушавания към Министерството на образованието и науката (МОН), оповестен персоналния му профил във фейсбук.

Към писмото историкът ползва 26 фотоси за доказателство от основните книги с фалшифицирани подписи. Също и оценки по курсове, водени от него.
Стефан Дечев прекъсва работата си в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ през 2023 година В момента преподава в Нов български университет, написа Дневник.
На 28 ноември Дечев изпраща сигнал към просветителното министерство. В него той написа, че е открил редица нарушавания в Правно-историческия факултет (ПИФ) на университета. Всички са по време на управлението на декана доцент доктор Николай Марин и зам.-декана доцент доктор Валентин Китанов. Доц. Китанов е и началник на катедра „ История “.
Марин бе теоретичен началник на някогашния основен прокурор Иван Гешев. Той стана докторант по интернационално право в университета, без да дава отговор на условието за притежаване на непознат език.
„ Става дума за раздадени дипломи за висше обучение при нанесени оценки от мое име за непроведени в никакъв случай изпити, подписани по всяка възможност от зам.-декана и ръководителя на катедрата доцент доктор Валентин Китанов; нанесени оценки отново от мое име още веднъж за непроведени изпити, които оставаха неподписани най-малко към деня на констатацията ми, макар към този момент дадените дипломи, както и един случай на раздадена тапия, без лицето да е било действително студентка, доколкото почеркът наподобява един, а всички дисциплини и сложени оценки, както и подписите след тях, като че ли направени на един мирис в избран миг “, написа Дечев.
Дечев изяснява пред Свободна Европа, че когато стартира да намира доказателства за измамите, се е съветва с адвокати по какъв начин да постъпи.
„ Дори и без техните препоръки за мен беше ясно, че деканът на факултета е теоретичен началник на тогавашния основен прокурор и че възможностите по такива институции са нулеви “, разяснява той.
Като причина да не сезира първо управлението на университета, Дечев показва, че „ в случай че се разбере, че се знае това нещо, най-малкото могат да „ изгубят “ тези книги, при което ще носят доста по-малка отговорност, в сравнение с в случай че се откри документна машинация “.
„ Несигнализирането от страна на сътрудниците от предходното ми работно място се дължи на атмосферата, основана в ПИФ под управлението на декана доцент доктор Николай Марин, самозабравил се теоретичен началник на скандалния някогашен основен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и началник на катедра „ История “ доцент доктор Валентин Китанов – атмосфера на боязън и съучастничество в противозаконни практики или в прикриването им “, показва историкът в сигнала си до МОН.
В писмото Дечев показва факултетните номера на осем студенти. Те са получили оценки по дисциплини, водени от него, само че на изпити, които в никакъв случай не са се провели. Оценките са подписани в основната книга, в която се нанасят оценките, само че от различен човек. А студентите към този момент са получили дипломата си за висше обучение.
Друго нарушаване демонстрира, че и без фалшифицирани оценки и подписи, студентът въпреки всичко съумява да се дипломира.
„ Дипломиран, без положени изпити по водените от мен дисциплини „ Нова българска история “ и „ История на историографията “, като такива оценки липсват от основната книга. Дипломата обаче към този момент е получена персонално от студента на 23.06.2021 година “, написа Дечев до МОН.
Преподавателят алармира и за различен случай. Всички оценки по разнообразни дисциплини на студент в четвърти курс са подписани от един човек с един почерк.
„ Съдейки по подписите на сътрудниците ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума нагоре, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доцент доктор Николай Марин в ПИФ, а точно зам.-декана на ПИФ и началник на катедра „ История “ доцент доктор Валентин Китанов. Това е изключително видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се приказва нагоре в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините „ Българско Възраждане “ и „ История на българския народ XV-XVII в. “, които са четени от заместник-декана на ПИФ “, обобщава Дечев.
На питане на OFFNews от Министерството на образованието дадоха отговор следното: Във връзка с изказвания за нарушавания в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ – Благоевград, Министерството на образованието и науката е подхванало дейности за изясняване на описаните в сигнала нарушавания. Разпоредена е цялостна инспекция. Извършва се авансово изследване на статута на лицата – обект на инспекцията, както и всички спомагателни обстоятелства и условия, относими към обособените нарушавания.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР