Студенти от Варна изкачиха тези дни най-високият връх на Балканския

...
Студенти от Варна изкачиха тези дни най-високият връх на Балканския
Коментари Харесай

Студенти от Варна изкачиха връх Мусала с портрет на Левски

Студенти от Варна изкачиха тези дни най-високият връх на Балканския полуостров, носейки със себе си портрет на Апостола на свободата - Васил Левски, научи Varna24.bg .

Това са сегашни и някогашни ученици на Колежа по туризъм – Варна, Икономическият университет във Варна и представители на Студентския съвет към ИУ – Варна. Те сполучливо реализираха 22-ото следващо нанагорнище на връх Мусала̀ (2925,4 м) в зимни условия.

Покоряването на най-високия планински връх в България от 29 студенти, преподаватели и чиновници бе отдадено на 60-ата годишнина от основаването на Колежа по туризъм – Варна, 25 години Студентски съвет към Икономически университет – Варна и 100 години от първото подчинение на връх Мусала̀ от революционера, сложил основите на българския алпинизъм – Павел Делирадев. 

В групата, ръководена от доцент доктор Станислав Пляков (ръководител на катедра " Туризъм " в Колежа по туризъм), участваха както студенти, преподаватели и чиновници на ИУ – Варна, по този начин и сполучливо осъществили се в областта на туризма ученици на Колежа по туризъм – Варна, към този момент като представители на Туристическо сдружение,,Родни балкани ", хижа,,Черноморец " и други. 

В знак на респект към делото на Апостола на свободата - Васил Левски, на върха бе качен и негов портрет, основан от българския неизвестен актьор No Name (Човекът Без Име), който персонално сложи буквите си върху творбата, а екипът на Студентския съвет към ИУ – Варна приключи цялостния живописен план, част от поредицата " Бъдеще за предишното ". Целта на самодейността е да разсъни интереса на младото потомство към българските герои, пресъздавайки старите им портрети в смели, модерни творби, които не са виждани до момента. Творецът има вяра, че в ексцентричните подходи за основаване на модерни портрети на великите българи е прикрит ключът към пробуждането на интереса към тях, към великото, към същинското, което носят със себе си. Той съчетава история и изкуство, с цел да помогне на предишното ни да оцелее в бъдещето.

Портретът на Васил Левски ще бъде непокътнат в офиса на Студентския съвет към ИУ – Варна с задача да запази, предава и напомня заветите на българските герои за идващите генерации студенти на 102-годишната Алма матер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР