Студенти от Русенския университет разработиха специални очила и обувки, които

...
Студенти от Русенския университет разработиха специални очила и обувки, които
Коментари Харесай

Студенти от Русе изобретиха очила и обувки за незрящи хора

Студенти от Русенския университет създадоха специфични очила и обувки, които да оказват помощ на незрящите хора. С тях те ще могат да преодоляват разнообразни трудности в градска среда. В идейния план са взели участие и младежи от Литва, Белгия и Англия.

Мартин Йорданов е работил по дизайна на очилата и обувките. Казва, че те могат да заменят напълно белия бастун, в случай че се носят в комплект. В маратонките са вградени датчици с обсег до метър и половина, а очилата са с две камери и изкуствен интелект.

Мартин Йорданов, студент: Тези камери засичат обектите към индивида и оказват помощ на обувките, тъй като когато обувките се намират в среда като пясък, локва, тиня, те не действат добре, по тази причина очилата оказват помощ. С тези съоръжения хората с увреждания може да имат по-голямо самочувствие и като цяло искахме да им дадем кураж.

Проф. Даниел Братанов, декан на Факултета по публично здраве и здравни грижи: Провокираме студентите да мислят малко по-различно от стандартите.

Авторите на плана са пресметнали, че цената на обувките и очилата няма да надвишава 67 $ и се надяват на интерес от страна на бизнеса, с цел да стартира производството им. Само по този начин новата технология ще доближи до хората, които имат потребност от нея.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР