Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския

...
Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския
Коментари Харесай

Студенти от СУ с второ място от най-престижното състезание по синтетична биология в света

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното съревнование по синтетична биология в света.
Отборът студенти от Биологическия факултет е в състав: Габриела Виячева, четвърти курс, Стиляна Панова, четвърти курс, Калина Кукова, трети курс, Илка Цветкова, магистър, и Десислава Попова (завършила) от компетентност „ Молекулярна биология “. От Медицинския университет са: - Петър Бонев, пети курс, Диян Ганев, четвърти курс, и Борян Спасов, четвърти курс на компетентност „ Медицина “. Всички те завоюваха сребърен орден в най-престижното студентско съревнование по синтетична биология в света iGEM, което се организира от 9 до 13 ноември 2017 година в Бостън. В тазгодишното съревнование участваха 310 тима от 44 страни.
Това е второто присъединяване на български тим в влиятелното съревнование. През 2016 година българските представители завоюваха бронзов орден, оповестиха от СУ.
Проектът „ АCE OF BASE “ на българския тим посредством целенасочена еволюция съставлява ефикасна тактика за възстановяване или смяна на функционалността на биомолекулите за промишлени и научноизследователски приложения. Проектът има за цел да приспособява системата CRISPR-dCas9, тъй че с нея да бъде манипулирана мутационната периодичност в E.coli. Целта на плана на българския тим е да бъде основан индивидуален и ефикасен мутаторен вариант с контролираща се мутационна периодичност. Методът на българските студенти е елементарен, безвреден, бърз и на ниска цена. Българският тим работи в лаборатория в София Тех Парк, където има разполагаем цялата нужна инсталация за започване на плана.
Над 10 години iGEM подтиква студенти да работят дружно, с цел да вземат решение действителни проблеми, като основават генетично инженирани биологични системи със общоприети разменящи се елементи. Студентските тимове проектират, основават и тестват своите планове през лятото и мерят сили на годишното съревнование в Бостън.
Участието в iGEM дава опция на тимовете да ръководят личните си планове, да защитят личните си изследвания и да си набират лично финансиране. От тимовете също се изисква да обмислят сигурността и въздействието на плана им върху околната среда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР