Студенти от Алма матер поискаха да са се срещнат и

...
Студенти от Алма матер поискаха да са се срещнат и
Коментари Харесай

Студенти поискаха среща с кандидати за кметове на столицата

Студенти от Алма матер желаеха да са се срещнат и беседват с претендентите за кмет на София, на които социолозите дават по-големи шансове да завоюват. Засега политическите анализатори подреждат в първата петица Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая Манолова (Инициативен комитет, подкрепена и от БСП), Ангел Джамбазки (ВМРО), арх. Борислав Игнатов ( "Демократична България ") и Борис Бонев ( "Спаси София ").

Лидия Даскалова, ръководител на Студентския съвет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, изясни пред БНР, че заради големия интерес сега съорганизатори се явяват 6 или 7 студентски съвета. Тя чака въпросите към претендентите да са значително свързани със Студентски град, където има неосветени улици, нечистотия и паркиране в тревните площи. Според нея обаче задачата е по-голяма.

„ Правим го, тъй като бихме желали да назовем проблемите с техните същински имена, да покажем, че младежите не са безгласна писмен знак, че имаме своята позиция, че ние също виждаме проблемите, които са свързани с нас и, надлежно, бихме желали да поговорим малко за тяхното разрешаване. Този спор, който желаеме да предизвикваме, се надяваме да не продължи единствено в рамките и за задачите на акцията, а да продължи и по-късно с претендента, който бъде определен “, уточни Лидия Даскалова.

Тя е безапелационна, че някои политици идват на полемики „ за задачата на избора “, само че най-важният артикул от сходни срещи е, че младите се включват от ден на ден и повече в политическия живот.

„ Ние като че ли сме една маса, която счита политиката за нещо нечисто, за нещо неверно, само че истината е, че това е по този начин, просто тъй като хората, които я употребяват за аморални цели, я вършат такава. Самата политика не е такава и единственият метод да се промени нейният образ е младежите да повярват, че техният глас тежи и че те могат да бъдат генератор на тези промени “, счита Даскалова.

Атанас Радев, ръководител на Студентския клуб на политолога към СУ, разяснява, че клубът от 11 години провежда разнообразни срещи с видни политици. „ Целта ни е да активизираме младежите да вземат участие в политическия процес… И друга младежка организация провежда същия спор с претендентите за кметове на София. Мисълта ми е, че младежите, колкото и да споделят, че не се интересуват от политиката, действително имат интерес, само че не го декларират гласно. Много хора четат в интернет вести, разясняват в рейса, в университета. Аз пристигам от лекции и допреди малко с сътрудниците водихме разногласия навръх политическа тема ", изясни той.

"Диалогът с жителите се трансформира във все по-използван политически прийом ", безапелационна е Даскалова. Като минус тя посочи, че „ се продължава този популизъм да се дава обещание всичко, в това число неща, които е ясно, че няма да бъдат изпълнени “. По думите й една акция по-скоро би трябвало да бъде с съответни решения и съответни ограничения, а не да бъдат назовавани проблеми, на които претендентите не могат да посочат решение.

„ Посегателството към човешкото достолепие в никакъв случай не може да бъде инструмент за осъществяване на акция. Това да дискриминираш политическия си конкурент, доста приказва за това какъв водач ще бъдеш по-късно и по какъв начин ще използваш тази власт “, добави тя и посочи, че обществото е доста податливо на езика на омразата.

„ Виждаме какъв брой елементарно се манипулира публичното мнение. Особено когато сме в навечерието на избори, осведомителните канали се заливат с подправени вести, с извънредно доста обстоятелства и събития, които просто човешкия мозък отхвърля просто да приема. В тази обстановка хората избират да повярват на едно несъмнено нещо и се придържат към него “, добави я Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР