Студенти от албанските държавни университети излязоха по улиците за 12-и

...
Студенти от албанските държавни университети излязоха по улиците за 12-и
Коментари Харесай

Нови студентски протести в Тирана, колегите им от Македония ще ги последват във вторник

Студенти от албанските държавни университети излязоха по улиците за 12-и следващ път, като желаеха среща с представители на държавното управление по осемте претенции, които бяха изпратили до него.
Албанската организация оповестява, че за разлика от предходните дни е имало по-малко студенти, само че към протестиращите са се включили и елементарни жители, поданици на Тирана.
Според АТА министър-председателят Еди Рама е податлив да отговори позитивно на осемте претенции на студентите и повтори апела за разговор.
Студентският митинг стартира на 4 декември, и е ориентиран против повторното заплащане за изпит, на който студентите не са се явили в период. Списъкът с претенции, измежду които е и това за понижаване на половина на размера на таксите за образование, по-късно бе уголемен, напомня БГНЕС.
Вдъхновени от сътрудниците си от Тирана, студентите от Тетово, Македония, стартират протестни дейности във вторник. В 12:30 на 18 декември студентите те ще изоставен лекциите и ще излязат на митинг за бъдещето на младите.
" Протестирай със студентите!!! ", " Искаме молив и тетрадка, не желаеме принуждение " и " Въстанали студенти " са лозунгите, с които студентите от Тетово приканват и всички други недоволни жители.
Исканията им са ориентирани към Министерството на образованието и към управлението на университетите и държавното управление. Сред по-важните от тях са тези за: деполитизиране на университетите, субсидиране или унищожаване на заплащането на 8-седмичната процедура от университета (50 евро); понижаване на таксите за задгранични студенти (50%); издание на статута на университета и отчет за оценяването на преподавателите на територията на университета от студентите; възстановяване на учител на управителна служба – дали е зачетен законът и периодите за академично израстване на преподавателите в частните и държавните университети, какъв е статутът на студентския парламент и дали той действа като самостоятелна организация или е под управлението на университета и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР