Студенти и преподаватели от Медицинския университет в Плевен участваха в

...
Студенти и преподаватели от Медицинския университет в Плевен участваха в
Коментари Харесай

Медици от Плевен участваха в инициативата Здраве чрез природата

Студенти и преподаватели от Медицинския университет в Плевен участваха в самодейността "Здраве посредством природата ". Събитието бе отдадено на Европейската нощ на учените, заяви за Българска телеграфна агенция Велина Дукова от висшето учебно заведение в Плевен. Разнообразната научна и занимателна стратегия на групата от Медицинския лицей притегли доста гости от разнообразни възрасти, добави тя.

Билкотерапия, естествена козметика, дегустация, проучвания, фотоизложба, кино прожекции, осведомителни брошури са единствено част от пъстрата палитра, която показа част от достиженията на бъдещите клинични и рентгенови лаборанти, помощник-фармацевти, обществени експерти и специалисти по здравна козметика.

Участници бяха преподавателите доцент Теодора Вълова, д.п. и преп. Красимира Лисаева дружно със студенти от всички специалности на Медицинския лицей: Стефан Генев, Георги Виолинов, Мариана Бурова, Веселка Христова, Екатерина Ладжова, Ани Ангелова.

Не единствено демонстрации, а и дегустации предложиха студентите от Плевен

Кабинетът по любознание, под надпис "Здраве посредством природата - Salus per naturam " съдържаше пет тематични ателиета, сподели Дукова. Тя посочи, че в две от тях фокусът на представянето е бил върху българските билки и тяхното приложение в медицината и козметиката - "Билки за здраве и хубост ".

В рамките на фотоизложба беше показана акцията "Билкосъбиране " на студентите от специалностите "Помощник-фармацевт " и "Социални действия ". Инициативата е част от практическата професионална подготовка на студентите. Бяха показани както условията за събиране на лечебните растения, по този начин и условията за съхранението на билките и билковите смеси, а по този начин също и приготвянето на разнообразни чайове. Демонстрацията на тяхната приложимост независимо или като допълнение към главното лекуване на пациента беше съпроводена с дегустация.

Информационните брошури описват по какъв начин да подобрим телесните си индикатори, които са отвън норма, посредством билколечение. Любопитни обстоятелства бяха кодирани в специфични баркодове, разясни Дукова.

Чрез естествени способи можем да бъде по-красиви и здрави

Студенти от специалността "Медицинска козметика " демонстрираха подготвяне на натурална билкова козметика за отнасяне на кожата на лицето и тялото, както и за профилактика и лекуване на разнообразни болести. Представени бяха някои лесни, потребни, изцяло безвредни и забавни предписания, които може да се ползват вкъщи. Раздадени бяха флаери с подобаваща информация.

В другото ателие бъдещите медицински и рентгенови лаборанти показаха желатиновия полизахарид агар-агар. Той намира необятно приложение в хранително-вкусовата индустрия, в сладкарството, в медицината - освобождава тялото от токсините и нездравословните натрупвания, възстановява работата на черния дроб и оказва помощ за подобряването на обменните процеси, сподели Дукова. Тя акцентира, че редом с информация за ролята му в микробиологията, е било посочено мястото му в модерната кулинария, веган рецептите, молекулярната гастрономия, гурме заведенията за хранене. Гостите на студентите и преподавателите от университета в Плевен са имали опция да дегустират растителният сътрудник агар-агар.

Плевенските медици демонстрираха, че науката е потребна и в ежедневната ни процедура

Студенти от компетентност "Медицински лаборант " са измервали стойностите на кръвната захар, холестерола и хемоглобина на заинтригуваните гости посредством мултифункционален уред Easy Life GCHb PLUS.

Дукова заяви и нещо, което се случва за първи път на плевенските студенти - мястото на "Кабинета по любознание " е било в Софийския университет - в Ректората, централното предверие пред Аулата, където са били участниците в 11-тия Европейски конгрес по роботизирана хирургия, проведен от Медицински университет - Плевен. По този метод събитието се е трансформирало в съпътстващо научния конгрес, което е дало по думите на Дукова различен ракурс на медицината - нейната полза за възстановяване здравето на хората. Защото науката може да има и утилитарен смисъл - т. е. с изключение на умозрителна, тя може да бъде практична, сподели тя.

Впечатляващото показване на екипа на Медицинския лицей - Плевен в деянията, отдадени на Европейската нощ на учените, ползата на необятната общност, са донесли задоволство на участниците, сподели Дукова. След събитието Стефан Генев, медицински лаборант от университета в Плевен, съобщи, че желае да повтори малко неща от живота си, като тази нощ, отдадена на практическата просвета, е едно от тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР