Студеното време не попречи на жители от двете села Мало

...
Студеното време не попречи на жители от двете села Мало
Коментари Харесай

Изграждането на кариера вдигна на протест две врачански села

Студеното време не попречи на поданици от двете села Мало и Голямо Пещене да дойдат на митинг пред екологичната ревизия във Враца. Протестът е подбуден от построяването на кариера за рандеман на глауконит край двете обитаеми места. Проектът планува мината да бъде основана наоколо до домовете им, което ще окаже пагубно влияние върху здравето и природата на региона. Кариерата ще се разположи на терен от близо 700 дка . Трасето за строителството ще минава до Гробищния парк и ще унищожава пътната настилка. В региона се развива и биоземеделие , което също ще „ загине “, в случай че проектът на вложителя бъде осъществен. С казуса на двете села към този момент е осведомен и кмета на община Враца Калин Каменов, от който хората търсят подпомагане.
Местните поданици няма да позволен кариерата да замърсява региона, даже са разкрили пропуски в документите, които вложителят е показал. Оценката за влияние на околната среда е направена бързо и не подхожда на условията. В ареала на Мало и Голямо Пещене се срещат редки скотски типове, които би трябвало да бъдат опазени. Според протестиращите Процедурата е предходна на публично разискване, за което съвсем никой от тях не схванал по кое време и къде се организира.
Протестиращите издигнаха лозунги „ Екотерористи “ и „ Искаме по-чист въздух “. Против добива на глауконит са се оповестили над 90 % от локалното население. Те са безапелационни,че кариерата ще докара единствено до проблеми и ще обезлюди региона. Още повече, че ще бъдат основани единствено 4 работни места. Река Скът, обичано място за лов на риба, ще бъде нечиста. Тревога провокира и обстоятелството,че на никое място в Европейския съюз не се добива глауконит и никой не е наясно какво тъкмо е нездравословното влияние върху хората и природата.
В РИОСВ-Враца са импортирани възражения от жителите, които на този стадий остават без отговор от страна на институцията. Събрана е и протестна подписка, подписана от близо 300 души. Тя бе импортирана от кмета на Голямо Пещене по време на съвещание на експертен съвет по тематиката, който би трябвало да реши действителни ли са опасенията на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР