Студените супи, сорбе или чист сладолед не увеличават талията, уверява

...
Студените супи, сорбе или чист сладолед не увеличават талията, уверява
Коментари Харесай

Наш диетолог посочи ястията, от които се пълнее най-малко през лятото

Студените супи, сорбе или чист сладолед не усилват талията, твърди доктор Митко Ригов.

 Такъв образец е студената чорба гаспачо (с домати), която обаче може да се подготви също с авокадо, чушки или други зеленчуци. А типично нашенският представител на този тип ядене е тараторът. „ Ако той е изработен с нискомаслено мляко, краставица, малко чесън и копър, само че без ядки, основава се доста ниско калорийна композиция “, изясни лекарят.

Втори в целесъобразната листа са всички типове български зеленчукови супи. Става дума за кремсупите от карфиол, броколи или тиквички. Много значимо е обаче в тях да не се поставя мляко или застройка, тъй като към този момент няма да съдържат малко калории. Изключение прави малко нискомаслено мляко.

„ Същото важи даже за супата топчета, за тази с чисто и качествено филе от месо, в случай обаче че се употребява без застройка, без фиде или ориз. Но в нея примерно може да сложите карфиол, броколи, малко чушки “, поучава доктор Ригов. Скоро той се върна от Япония, където видял какъв брой всеобщо се ядат зеленчукови супи, само че обогатени с яйчен белтък. Т. е. в тях слагат доста зеленчуци, постоянно със скариди или телешко, само че без застройки, а с цяло яйце.

„ Яйченият белтък е най-ценният като прибавен към салата със зеленчуци, към печени зеленчуци или към гювеч, дава опция ястието да стане по-пълноценно за организма “, прибавя доктор Ригов.

„ Рибената чорба (разбира се, без застройка) също е една доста ниско калорийна храна “, споделя експертът.
В третата такава група ястия попада миш-машът. Той обаче би трябвало да е подготвен съвсем без лой или с доста малко, като чушките и доматите просто се задушават с малко вода. Вместо сирене може да се добави извара, а вместо яйца – един жълтък и 2-3 белтъка.
Гювечът, зеленият боб, само че без брашно и с доста малко лой, са следващото ядене за тънка талия. Вариант е омлет със скариди или извара.

„ Тук е мястото да кажа, че една салата, към която се прибавят 2 лъжици зехтин, незабавно става с 200 килокалории повече “, показва доктор Ригов. Т. е. в случай че ниско калорийните артикули се употребяват в естествен тип, те остават такива. Но в случай че се сервират с повече лой, с добавки като млечни храни, сирене, кашкавал и какво ли не, незабавно трансформират състава си и се усилва енергийната им стойност.

„ Страхотен избор за лятото е риба или морски блага със зеленчуци “, споделя още диетологът.

А след ястията идва време за десерта. За да не се усилват килограмите ви, заложете на желирано нискомаслено кисело мляко с плодове или пък сорбе. Тъй като много хора не обичат да пият вода, може да си набират течности под формата на домакински леден чай – примерно зелен или плодов. Друг вид е прясно изстискан плодов сок. „ Знаете ли обаче, че даже сладоледът е ниско калорийна храна, стига към него да не се прибавя вафлена кофичка, шоколад, бисквити, ядки и други „ гарнитури “. Така той ще има към 150 килокалории на 100 грама “, безапелационен е доктор Ригов. В противоположен случай – в случай че го „ затрупате “ с описаните добавки, той ще ви донесе 280 килокалории на 100 грама. За съпоставяне – 100 грама шоколад е 500 килокалории.

Не на последно място – опитвайте се да имате петкратен хранителен банкет – с междинна закуска преди обяда и следобедна. Избягвайте и пържените ястия, тъй като те са извънредно калорийни.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР