Студената война е част от историята, но нахлуването на Русия

...
Студената война е част от историята, но нахлуването на Русия
Коментари Харесай

Гениалност или пълно безумие? Проект „Син паун”: Ядрено оръжие с живи пилета

Студената война е част от историята, само че нахлуването на Русия в Украйна връща спомените за предишното. Във ежедневие се трансфораха диалозите за нуклеарните оръжия и дали те ще бъдат употребявани в спора.

Преди броени дни Москва заяви, че сполучливо е построила първите си нуклеарни бойни глави за торпедото „ Посейдон ”, наричано „ Оръжието на Страшния съд ”. Москва не крие, че разполага и със „ Сармат ”, рекламирана като най-мощната нуклеарна ракета в света, която може да носи до 10 бойни нуклеарни глави, способна да преодолее всяка съществуваща противоракетна система.

Тези пъклен машини за всеобщо изтребване рисуват актуалния образ на оръжейната промишленост. Но преди да бъдат изобретени те, светът е станал очевидец на множество неуспешни опити, лутащи се сред талантливост и полуда.

След Втората международна война съперничеството сред Източния и Западния блок не води до огромни директни боеве. Все повече нова информация се появява и повдига завесата на историята на този чудноват интервал. В битката за международна власт Западът и Съветският съюз впрягат всичките си сили в изобретяване на мощни нуклеарни оръжия. Някои от тях потъват в забвение като несполучливи, други са прекъснати, а трети са толкоз нелепи, че по този начин и не са осъществени. Като един от най-фантастичните планове в историята остава този с екзотичното име „ Син паун ”.

Как се ражда план „ Син паун ”

По време на Студената война Съединени американски щати имат стотици странни военни тактики и нелепи прототипи на оръжия. По това време се ражда концепцията и за интервенция „ Нортуудс под подправен байрак ”, която  е планувана от Министерството на защитата на Съединени американски щати през 1962 година, за да  симулира тероризъм против американски територии и ползи, като трансферира виновността за тях на Куба. По този метод се цели да се обезпечи социална поддръжка от популацията на Съединени американски щати за военни дейности против държавното управление на Фидел Кастро.

Blue Peacock Project:
In the 1950's it was proposed to place nuclear mines in Germany to stop a Soviet invasion, the problem is that the cold of winter would affect the electronic components,
— R.F. Nouri (نوری) (@Marshal_Nouri)
През този интервал са измислени и седем разнообразни дизайна на нуклеарни оръжия. По това време всичко наподобява разрешено в борбата против огромния зложелател - Съветския съюз. По всичко проличава, че Съединени американски щати нямат конкуренция във връзка с своите странни военни изобретения, само че тъкмо в този миг Обединеното кралство съумява да грабне наградата, изобретявайки нещо още по-шокиращо. Създадена е нуклеарна противопехотна мина, дала старт на план „ Син паун ”.

Когато Желязната завеса се спуска в Европа след края на Втората международна война, страните от двете страни стартират трескаво да вършат проекти за деяние в случай че Студената война в миналото стане физическа. В разгара на конкуренцията в нуклеарните оръжия британците работят по строго конфиденциален план, наименуван „ Син паун ”, който да стопира възможна руска офанзива.

Така през 50-те години Обединеното кралство проектира специфична противопехотна мина, която би трябвало да бъде заровена в Западна Германия. Хипотезата е, че по този начин ще бъде предотвратена руска офанзива против Европа. Мината била проектирана по този начин, че да се ръководи отдалечено и да бъде взривена сега, в който Червената войска нахлуе в Европа.

Project Blue Peacock: The UK's Plan To Use Live Chickens To Detonate Nuclear Weapons
— Grunge (@GrungeHQ)
Втората международна война завършва през 1945 година, само че ново предизвикателство превзема света скоро по-късно. Конфликтът изправя една против друга нуклеарните сили.

През 50-те години НАТО се изправя против Варшавския контракт. Германия е разграничена на две и се трансформира в полесражение, на което Студената война елементарно може да се трансформира в гореща.

В разделения Берлин руските танкове постоянно се изправят против силите на НАТО. В същото време британците са подготвени да употребяват нуклеарна сила.

Колко надалеч би стигнала всяка от страните с цел да завоюва, това разкриват от Аllthatsinteresting.

В началото на 50-те години, според The Guardian армията на Обединеното кралство излиза с плана с кодово име „ Син паун ”. Британският Royal Armament Research and Development Establishment (RARDE) проучва голям брой способи да осуети Съветските сили благодарение на нуклеарни оръжия само че този план включва нещо много екзотично. Идеята е елементарна - нуклеарни противопехотни мини би трябвало да бъдат заровени в Северногерманската низина. Така че в случай че Съветските сили в миналото преминат по тази западна територия, британците ще ги причакат, създавайки щаб квартира и хранилища за доставки. А щом вражеската войска се намира в региона, мините ще да бъдат взривени под краката на бойците.

Какво съставляват противопехотните мини

Тези противопехотни мини въобще не били дребни. Те били с внушителни размери и тежали по 7 тона. Всяка бомба била заредена с 10 килотона сила, по-мощна от тази, която унищожава Нагасаки през 1945 година. Изчислено е, че след експлозия всяка от мините оставя след себе си кратер, по-голям от футболно игрище. След като бъдат взривени се очаквало, че огромни елементи от Европа ще бъдат покрити с радиоактивен прахуляк.

Освен изтребването на вражеските бойци, британците се надяват, че нуклеарните мини ще създадат окупацията на територии невъзможна и нежелана. Предположенията са, че радиоактивното замърсяване би убедило Съветската войска да напусне Германия и да не се върне в никакъв случай повече.  

„ Една ловко ситуирана атомна мина освен би унищожила уреди и съоръжения на огромна повърхност, само че би отказала окупацията на региона от врага за забележителен интервал от време, до момента в който е нечисто ”, написа в конфиденциален политически документ от 1955 година, представен от The National Interest .

От самото начало „ Син паун ” звучи като обещаващо оръжие, само че той има няколко съществени минуса, на които инженерите би трябвало да намерят решение.

Operation Blue Peacock was a 1950s British tactical project to use chicken-powered nuclear…
— Joshua Oakley
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР