Студен фронт нови леден вятър с пориви до 70 км/ч.

...
Студен фронт нови леден вятър с пориви до 70 км/ч.
Коментари Харесай

"Метео Балканс" бие тревога: До часове сняг и дъжд връхлитат България КАРТИ

Студен фронт нови мразовит вятър с пориви до 70 км/ч. Освен това ще натрупа сняг, а нежната завивка тук-там може да доближи и до 25-30 сантиметра. Това стана ясно от прогнозата на "Метео Балканс " (Meteo Balkans).

Има условия за обилни превалявания и снеговалежи над 900-1000 метра надморска височина.

Очакваме късно вечерта против 15-16 март, преваляванията от дъжд над Дунавската низина и Предбалканада да преминат в сняг, предстоящата снажна завивка ще е сред 3-5 см. Значителни превалявания от сняг, чакаме по планините до 25-30 см.

През идващите часове, чакаме да се образува забележителна валежна конюнктура.

На картата следим изостряне на температурния контрастност и втвърдяване на изобарите над Балканския полуостров. Очакваме и мощни пориви напразно от североизток над Дунавската равина.

Причината е изостряне на фронта над Балканите, което ще докара и до усложняване на метеорологичната конюнктура като цяло.



На синоптичната карта виждаме следим промяна на въздушната маса,която е обвързвана със активизиране на фронта и генезиса му над Балканите.



Валежите у нас ще са по скоро интензивни, а над Южна България са вероятни и гръмотевици.

Температурите преди фронта ще са високи сред: 15-23 градуса по Целзций.

През нощта против 15-ти март над Дунавската низина се следи и различен метеорологичен феномен – орографска оклюзия. Обикновено се следи конвергенция по протежението на орографската оклюзия, което води до отвесни придвижвания, формиране на облаци и след това превалявания от сняг.



На фотографията виждаме навлизане на леден въздух от СИ, като преваляванията над Дунавската низина се усилват доста по време на прекосяването на студеня фронт. Причината е орографската оклюзия.
Моделът сполучливо улавя събитието.
Повече от моделите ни тук:
https://meteo-models.rf.gd/
Карта на фронтовете и налягането:
Мetoffice

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР