Студен душ за продажбите на дребно в САЩ с наближаването

...
Студен душ за продажбите на дребно в САЩ с наближаването
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в САЩ падат с наближаването на празничния сезон

Студен душ за продажбите на дребно в Съединени американски щати с наближаването на празничния сезон

Разходите са намалели през октомври в магазини, автосалони и бензиностанции

Потребителите в Съединени американски щати са харчили по-малко през октомври в магазини, автокъщи и бензиностанции, което е знак, че взривът на летните разноски се охлажда с наближаването на празничния сезон.

Продажбите на дребно в Съединени американски щати са паднали с 0,1% през октомври по отношение на месец по-рано, заяви Министерството на търговията в сряда. Това е първият спад от март и идва след растеж от 0,9% през септември. Намаляването на продажбите на дребно, съчетано със закъснение в наемането на жилища и спад на инфлацията, демонстрират, че американската стопанска система се охлажда след изненадващо мощен напредък през по-голямата част от 2023 година, показва The Wall Street Journal.

На годишна база, продажбите през октомври са нарастнали с 2,5% - много по-бавно от темпа на повишаване на цените.

Американците харчат по-малко за коли, поради по-високите лихвени проценти. Разходите им за гориво също понижават, като повода тук са спадащите цени на бензиностанциите.

Продажбите са намалели и в така наречен универсални магазини, железарии и мебелни вериги, само че са се нараснали в заведенията за хранене и питейните заведения, отбелязвайки 0,3% растеж, както и в онлайн питателните магазини.

Признаци на изстудяване

Американците харчеха обилно през лятото, в това число за концерти, пътувания и по-скъпи горива. Това форсира стопанската система до съвсем 5% ритъм на напредък. Сега обаче има признаци на внезапно закъснение, отбелязва WSJ.

Работодателите са добавили на половина по-малко служащи през октомври, в сравнение с през септември, като равнището на безработицата се е повишило с половин процентен пункт, откогато докосна многодесетилетно дъно през април. Потребителските настроения също се охлаждат, написа още WSJ.

Прогнозите в този момент са за закъснение на общия стопански напредък през последните месеци на годината. Продажбите на дребно са част от общите потребителски разноски, които съставляват към две трети от цялата икономическа интензивност.

WSJ цитира известие на Target, един от най-големите търговци на дребно в Съединени американски щати, съгласно което потребителите на веригата са понижили харченето в края на третото тримесечие, „ изправени пред нововъзникващи насрещни ветрове, в това число по-високи лихвени проценти и завръщане на заплащанията по студентските заеми “.

Федералният запас увеличи лихвените проценти до 22-годишен връх тази година, с цел да забави икономическата интензивност в борбата си с инфлацията. Това докара до повишение на разноските по ипотеки, заеми за коли и салда по кредитни карти.

По-бавният растеж на заплатите и намаляващото доверие по отношение на вероятностите за работа биха могли да понижат вероятността потребителите да се „ охарчат “ за почивка или нов тв приемник, отбелязва още WSJ. Американците също по този начин са похарчили огромна част от спестяванията, насъбрани при започване на пандемията.

Забавянето в растежа на приходите, намаляващите непотребни спестявания и рестриктивните кредитни условия ще лимитират желанието на потребителите да харчат, обобщават анализатори, представени от изданието.

Предупредителни знаци

Данните за продажбите на дребно не са поправени по отношение на инфлацията и обгръщат основно разноските за артикули, а не за по-голям набор от услуги, свързани с жилища, комунални разноски и пътувания. Министерството на търговията ще разгласява по-пълен доклад за разноските в края на месеца.

Търговците на дребно обаче виждат предупредителни знаци, като Home Depot също съобщи, че потребителите са понижили скъпите покупки през последните месеци.

Националната федерация за търговия на дребно на Съединени американски щати чака разноските за този празничен сезон (1 ноември - 31 декември) да нарасне с 3% до 4% по отношение на същия интервал на предходната година. Това би било по-малко от постигнатите 5,4% нарастване в празничните продажби предходната година и от близо 13% скок през 2021 година, съгласно данни на Министерството на търговията.

Прогнозите се отразяват в наемането на работна мощ в магазините и складовете, като броят на оповестените обществено сезонни позиции в тях пада до най-ниското си равнище от десетилетие, съгласно HR компанията Challenger, Gray & Christmas.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР