Студът и вятърът отстъпват пред една традиция, която води началото

...
Студът и вятърът отстъпват пред една традиция, която води началото
Коментари Харесай

Коледа по немски образец

Студът и вятърът отстъпват пред една традиция, която води началото си от късното средновековие. Немският коледен базар е неповторимото знамение, което си заслужава да се види, а е толкоз неповторимо, че се трансформира в комерсиална марка и превзема и доста други страни. Коледният базар в Бон несъмнено не е от най-големите, той е единствено един от близо 2000 в Германия, а градът не е от най-големите. Но съдържа всички детайли на традицията, трансформирала се в бранд.

Там можеш да пиеш глювайн- греяно вино с канела и портокали, пунш, яйчен ликьор, да опиташ картофени палачинки, дребни като капчици палачинки със сладко, да избираш сред стотици типове медени сърца и питки с надписи, да избереш неповторим ръчно направен подарък- дали украшение, шапка, дървена играчка, текстил с апликации- опциите са безкрайни.

Там можеш да заведеш децата, с цел да се повозят на едновремешните въртележки с доста светлина и тон, или пък на виенското колело. В празнично осветена кула се въртят огромни кукли, а всяка вечер празнично настроените хора са стотици. Това е един немски коледен базар, а от кое място идва и по кое време е зародил? Малко история.

Първите коледни базари в Германия пораждат в късното Средновековие като опция за жителите да се сгреят в студените дни с напитка и печено месо. През 14 век в базарите се включват майсторите на детски играчки, плетачите на кошници и на захарни произведения. Така дребните занаяти получават сериозна поддръжка, а бюргерите са наясно от кое място могат да купят за децата си дарове за Коледа. Към окончателния образ на базара, останал и до през днешния ден, се прибавят продавачите на печени кестени, орехи и бадеми. Първото публично позволение за Коледен базар в действителност се дава в Австрия от херцог Албрехт I през 1296-та.  През 1310 година сходна привилегия получава Мюнхен. През 1894-та крал Венцел дава на град Бауцен правото за осъществяване на свободен пазар на месо всяка събота от 29 септември до Коледа.

С течение на времето традицията завладява цялата немскоговоряща общественост. От първата половина на ХХ век базарите се трансформират в непрекъснат детайл на градския живот по това време на годината. В основата си те са свързани с църквата- протестантска и католическа, тъй че най-малко до неотдавна съдържат и доста детайли от библейските митове за раждането на Исус. През 2012 година едно изследване, обвързвано със свободното време и туризма в Германия, регистрира 85 милиона гости на Коледните базари, съпоставяне с десетилетие обратно демонстрира, че те са се нараснали със 70%.

Общият оборот на всички коледни базари в Германия през 2013 година, когато те са били 2 500, възлиза на 2.5 млрд евро. Съюзът на търговците на панаири дава даже по- висок оборот, а работните места на цялостна претовареност за тоя интервал на базарите през 2013 са били 188 000. Всеки клиент оставя приблизително 12 до 20 евро, а най- огромните базари притеглят и туристи, които остават да пренощуват в града. Само в Нюрнберг през 2013-та е имало 170 000 нощувки, свързани с базара, повече работа има за таксиметровите водачи и ресторантьорите. 90% от участниците- търговци споделят, че осъществят на него към 30% от продажбите си за цялата година. 
Немският коледен базар се популяризира като традиция и отвън немскоговорящата общественост. В англоезичните страни такава традиция няма, само че тя настава в ново време тъкмо с тази марка.

Нейното бурно разпространяване стартира през 90-те- в Китчнер, Канада, в Чикаго, Ню Йорк и Балтимор, в Англия настава през 1997 в Бирмингам, Бристол и Манчестър, от 2000-та се прави в Единбург, причисляват се и Феникс, Лийдс, Нотингам и Кингстон ъпон Темз към края на първото десетилетие на 21 век. Най- огромното показване на достоверен немски Коледен базар отвън Германия и Австрия е в Бирмингам. Той се провежда от Франкфуртския коледен базар, а двата града са побратими. В Бирмингам и тази година базарът е открит, там има 180 сергии и се чакат над 3 млн гости. Някои англичани избират оригинала в немски, а евтините самолетни линии вършат изключителни полети в уикенда до Германия. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР