Студът доведе около 200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид,

...
Студът доведе около 200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид,
Коментари Харесай

Студът доведе десетки застрашени червеногуши гъски на Дуранкулашкото езеро

Студът докара към 200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен тип, в зимния им дом - Дуранкулашкото езеро, заяви на Българска телеграфна агенция специалистът Николай Петков от Българското сдружение за отбрана на птиците.

По думите му, дребното ято идва откакто през януари, при среднозимното броене на водолюбивите птици във влажната зона, бе открит исторически най-малко и не бе забелязана нито една от красивите птици.

Студената вълна ще докара птици от заплашен тип на Шабленското и Дуранкулашкото езеро

С климатичните промени има изместване на север на прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, само че евентуално за по-кратко.

Ако преди години ятата долитаха в Приморска Добруджа през ноември, към този момент кацат край Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс след средата на януари, разясни Петков, който е и началник на плана "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска ", подсилен от стратегия "Life " на Европейския съюз. В последните години най-голяма бройка от типа е открита в мразовития март през 2018-а, когато в предпазената зона кацат към 30 000 птици.

От маркираните с предаватели по плана червеногуши гъски не престават да предават Таню, Питър и Миша, само че те са към момента в Румъния, а за Емилия знаем сигурно, че е починала край тамошно село, описа Николай Петков.

Експертът добави, че ятото край Дуранкулашкото езеро умерено пасе от младите пшенични посеви и вярата е леден фронт да докара още крилати, тръгнали на път от далечна Арктика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР