Сцените от нападението срещу Капитолия в САЩ на 6 януари

...
Сцените от нападението срещу Капитолия в САЩ на 6 януари
Коментари Харесай

Предстои решаваща година за демокрацията в САЩ

Сцените от нападението против Капитолия в Съединени американски щати на 6 януари предходната година са към момента са ярки и живи. Могат ли в миналото да се повторят? Може ли Съединени американски щати да бъдат тласнати към революция? Може ли демокрацията да почине в страната, която е водач на западния свят? Тези въпроси биха звучали неуместно преди няколко години. Но към този момент не е напълно по този начин. Водещи интелектуалци, историци и публицисти ги разискват с възходяща угриженост.

Годината, която следва ще бъде решаваща за американската народна власт. Изборите за Конгрес ще бъдат показателни. Ако републиканците съумеят да си обезпечат болшинство в Камарата на представителите и Сената, рискът от институционално отклоняване след към момента мъглявата президентска конкуренция през 2024 година ще бъде забележителен. Републиканската партия наподобява е пленник на някогашния президент Доналд Тръмп и тръмпизма. Републиканските политици, които гласоподаваха в поддръжка на осъждането му през февруари предходната година, от този момент или изчезнаха от политическия небосвод или трансформираха мнението си. Социологическите изследвания демонстрират, че най-малко половината от гласоподавателите на партията към момента имат вяра, че " системата е откраднала ” изборите от Тръмп.

В същото време се поставят големи старания за премахване на хората и механизмите, които са изиграли основна роля в последните избори. Длъжностните лица, отговарящи за преброяването на гласовете и за опълчването на апетитите на Тръмп, са подложени на безмилостни офанзиви. А няколко щата - някои от тях с решаващо значение за резултата от президентските избори в САЩ- одобриха законодателство, което затруднява присъединяване на малцинствата в изборния развой.

6 януари 2021 година ни сподели, че институциите на Америка са издържали на тестването. Проблемът е, че " Голямата неистина " на Тръмп към момента е огромната истина за значима част от обществото и разделянето в него е невиждано. Сериозни социологически изследвания демонстрират, че в американското общество има подводни течения, които могат да доведат до крайности.

Едно университетско проучване върху самоличността на 700-те американци, задържани за протеста против Капитолия съставлява много забавно четиво. То откри, че преобладаващото болшинство не живее в регионите, където Тръмп имаше болшинство през 2016 година или които бяха мощно наранени от финансовата рецесия. Основният общ знаменател е, че тези хора живеят в региони, където бялото население е намаляло през последните години, което провокира паника и яд. Това е събитие с дълбоки социо-културни характерности, което наподобява ще се задълбочава още повече и сигурно не е обратимо.

За в този момент историците са оптимисти. Те поглеждат обратно и виждат една страна, която е претърпяла революция, финансовата злополука от 1929 година и нейните последствия, както и бурното десетилетие на 60-те години на предишния век. Но те не крият и терзанията си. А когато чуеш историкът на президента Майкъл Бешлос да споделя, че " Ако загубим демокрацията си тази година, надали ще си я върнем още веднъж ", сигурно също започваш да се тревожиш.

Алексис Папахелас, „ Катимерини ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР