Сценарият, по който правителството разреши изграждането на нови ски писти

...
Сценарият, по който правителството разреши изграждането на нови ски писти
Коментари Харесай

Сценарият за ски строежи в Пирин се планира и за Витоша

Сценарият, по който държавното управление позволи построяването на нови ски писти в Пирин, може да се повтори и за Витоша.

Идеята е да се приготви изменение на изтеклия, само че към момента настоящ проект за ръководство на естествен парк " Витоша ". То би трябвало да бъде признато преди да е влезнал в действие новият проект на парка, чиито финален вид към момента не е показан обществено. Така щял да се реши казусът с подмяната на остарелите и неработещи лифтове и влекове в планината край София, изясни министърът на спорта Красен Кралев пред бТВ.

От към седмица управлението на Столична община изяснява, че сегашният проект за ръководство на парка е спънка пред модернизирането на оборудванията. Същата теза, която от години поддържа притежателят на огромна част от оборудванията - " Витоша ски ", повтори и Кралев. Според общинското управление решението било в приемането на новия проект за ръководство на " Витоша ", който се създава с европари и се прави от компанията " Пролес ". Това сдружение е и създател на новия проект за ръководство на парк " Пирин ".

Според представители на няколко десни партии обаче проектът за ръководство не не разрешава подмяната на съществуващите лифтове и влекове. Няма и законови спънки за това. Ако желае, общината може да откри учредения за преустановяване на контракта за приватизация на съществени уреди в планината, само че локалната власт продължава да бездейства, а Витоша става все по-недостъпна.

На това мнение са представители на партиите ДСБ, " Да, България ", " Зелените ", Български земеделски народен съюз, както и специалисти, поканени от тях за присъединяване в кръгла маса по проблемите на естествен парк " Витоша ".

Участниците в полемиката считат, че кметът Йорданка Фандъкова и ръководителят на общинския съвет Елен Герджиков повтарят тезите на " Витоша ски ", с които от години се оправдава неналичието на вложения в инфраструктурата. Представителите на десните партии настояват, че локалната власт не е поискала мнение от личните си адвокати по проблема. В същото време главните разрешителни за замяна на лифтовете и влековете би трябвало да бъдат издадени от общината, само че " Витоша ски " не е задействала процедурата, с цел да се потвърди на процедура, че има юридически спънки за нея.

Нещо като дейности

" Столичната община и Столичният общински съвет са завладели Витоша. За 10 години цялостно болшинство на ГЕРБ в общинския съвет, не съумяха да подхващат никакви дейности, с цел да решат казуса. Абсурдно е, че в случай, че държат цялата политическа власт, настояват, че са импотентни да намерят решение ", разяснява Марта Георгиева, която е и общински консултант от групата на " Реформаторския блок ".

Според нея решенията на краткотрайната общинска комисия по проблема от вторник за нарастване на рейсовете по линия 66, която води до високата част на парка, и за основаване на комисия за инспекция на това дали неработещите лифтове и влекове са рискови, са добра вест.

" Обявиха се решения, които съставляват нещо като дейности. Столичната община не зависи от никакъв проект за ръководство на парка, с цел да пусне няколко рейса. Притеснена съм обаче, че Фандъкова и Герджиков виждат трайно решение на казуса в новия проект за ръководство на Витоша. Как ще докарат нови вложители в планината в случай, че те би трябвало да строят върху оборудванията на " Витоша ски ". Това значи, че този проект се приготвя особено за тази компания, които не има нищо друго на Витоша с изключение на едни железа ", разяснява Георгиева.

Общинският консултант от " Зелените " Иван Велков дефинира решенията на общината от тази седмица за възстановяване на достъпа до планината като " плахи крачки напред ".

Възможности

Според участниците в полемиката обаче могат да се подхващат по-решителни стъпки. Една то тях е по силата на Закона за устройство на територията общината да задължи притежателя на неработещите лифтове и влекове да ги поправи, или да ги отстрани, защото са рискови. Кметът Йорданка Фандъкова едвам неотдавна издаде заповед за сформиране на комисия, която да откри положението им, и вероятно по-късно да се премине към издаване на наставление за унищожаване или ремонт.

Според юристите Любомир Костадинов и Свилен Овчаров, нито проектът за ръководство на парк " Витоша ", нито Законът за горите пречат за замяна на лифтовете и влековете, както настояват от години от " Витоша ски " и каквато теза поддържа в последните дни общината.

Собственикът на оборудванията и локалната власт изясняват, че проектът за ръководство на парка не разрешава всякакво строителство, а главният ремонт на оборудванията с слагане на нови стълбове на разнообразни места е градеж. Освен това Законът за горите забранявал смяната на предназначението на земята под тях, а за подмяната на лифтовете би трябвало да се промени предназначението.

Юристите, поканени от десните партии, обясниха за следващ път, че цитираните забрани и в проекта за ръководство, и в Закона за горите не се отнасят за към този момент съществуващи уреди. " В проекта за ръководство на 5 места се разказва по какъв начин би трябвало да се сменят оборудванията ", изясни Костадинов. Той назова " митология " изказванието, че новите лифтове би трябвало да употребяват същите стъпки като съществуващите. Според него тези внушения целят само да се оправдае изместване на съществуващите ски уреди, което би трябвало да се подложи на публично разискване.

Борислав Сандов от " Зелените " изясни, че това можело да докара до елиминиране на по-малките компании, които развиват действия в планината и по този начин тя да бъде монополизирана от компания, която е обвързвана с концесионера на ски зоната над Банско - " Юлен ". Двете сдружения пък се свързват със притежателите на Първа капиталова банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Минев е и ръководител на Българската федерация по ски.

" Разрешителното за градеж за тези съществени поправки се издава от основния проектант на Столична община. Някой обаче би трябвало да изиска то да бъде издадено ", разяснява адв. Овчаров. По думите му има и юридически причини за повреждане на приватизационния контракт сред Столичната организация за приватизация и " Витоша ски " за лифтовете от Симеоново, Драгалевци и Княжево и още няколко уреди в планината.

Според него едно от основанията е, че приватизирането сдружение " Въжени линии ", основано по времето на социализма, в никакъв случай не е имало позволение за градеж за оборудванията. То не има и земята под тях, която е държавна благосъстоятелност. А съгласно Закона за собствеността притежателят на земята бил и притежател на оборудванията от горната страна. Според него може да се потвърди, че " Витоша ски " не са изпълнили условието в контракта за 500 000 лв. вложения и на това съображение контрактът също може да бъде разтрогнат.

С вързани ръце

По-рано денем пред Българска национална телевизия ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков за следващ път изясни, че София е с вързани ръце във връзка с Витоша. Според него локалната власт няма благосъстоятелност в парка, няма механизъм за надзор и по тази причина може единствено да изслуша обособените институции. Той още веднъж разгласи, че решението би трябвало да се търси в новия проект за ръководство на парка, който обаче отлежавал в екоминистерството, тъй като бил обжалван. Всъщност проектът не се апелира, а беше върнат от ведомството за преправка с над 200 забележки.

Според Герджиков таман поради неприятния контракт за приватизация се стартирали " сюжетите ", че преднамерено не се развива Витоша, с цел да вървят хората в Банско. В последните дни ръководителят на общинския съвет напомня, че процедурата за приватизация е гласувана, когато в общинския съвет болшинство са имали десните партии - ДСБ, Съюз на демократичните сили, ССД, а ГЕРБ не е имал собствен представител, макар че тогава кмет е бил Бойко Борисов.

В четвъртък ръководителят на ДСБ Атанас Атанасов напомни, че договорката е подписана от тогавашния началник на Столичната организация за приватизация, а в надзора на институцията по това време е имало четирима представители на кмета Борисов, измежду които и актуалният кмет Йорданка Фандъкова. Това било мотив тя да си подаде оставката в този момент.

Повторение на сюжета за Пирин

Междувременно министърът на спорта Красен Кралев заприказва за смяна на изтеклия, само че към момента настоящ проект за ръководство на " Витоша " по сходство на метода, по който беше изменен същият документ за националния парк " Пирин ". Според него това бил единственият метод за отваряне на планината и за стартиране на неработещите уреди. Министерството на младежта и спорта е притежател на един от влековете на Витоша - " Заека ". В края на предходната година министър председателят Бойко Борисов заръча на Кралев да се подхващат стъпки за ремонта и стартирането му в употреба, а финансовият министър да обезпечи пари за това.

След извършена среща сред Кралев, екоминистъра Нено Димов и кмета на София Йорданка Фандъкова е взето решение да се образува работна група, която да приготви искане за отчасти изменение на проекта. " За да смениш един дирек, би трябвало да изместиш, в случай че се постанова, стъпката, което е неразрешено. Тогава би трябвало да се промени статутът на земята и тя да излезе от горския фонд, по този начин споделя Законът за горите ", изясни Кралев по бТВ в сряда. Думите му са в синхрон с тезите на " Витоша ски " и на общината.

Същия ден от " Витоша ски " разгласиха на уеб страницата си известие, в което се споделя, че сдружението е в подготвеност " неотложно да влага в модернизацията на всички лични уреди при положение, че това не опонира на настоящото законодателство ". " За задачата е належащо да бъдат подхванати дейности по изчистване на противоречивите разпореждания в Плана за ръководство на естествен парк " Витоша " и в Закона за горите ", написа още в него. Допълва се, че " механически не е допустимо ново оборудване да употребява единствено и само стъпките на към този момент построен въжен превоз ". " Съответно е належащо да бъде издадено право на градеж върху нови стъпки или върху разширение на старите, което законодателството не разрешава. Всичко това слага планината в обаян кръг от недоразумения, които " Витоша ски " АД от години наред се пробва да позволи благодарение на страната. В тази връзка, заради пораждане на условия по изключване на земя от горски фонд, увреждане на тревно покритие, създаване на нови въжени линии за достъп до туристическите центрове, както и редица други разпореждания, вписани в законодателството не разрешават нито подмяната на уреди, нито построяването на нови такива. Въпреки това, ние от " Витоша ски " АД, поддържаме старите уреди, които са безвредни за потребление, с цел да осигурим достъп до планината на туристите и скиорите ", настояват от сдружение.

Съобщението продължава с информацията, че има подготвен абстрактен план за модернизиране на оборудванията, а компанията няма желание да построява леглова база в планината.

Със същите причини през 2012 година " Витоша ски " изиска промени в Закона за горите, с цел да отпадне ограничаването за смяна на предназначението на горските територии. Дружеството даже спря оборудванията и затвори пистите за един сезон, с цел да покаже, че не може да работи при съществуващото законодателство. След митинги на жители в центъра на София, тогавашните ръководещи от ГЕРБ се отхвърлиха от промените.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР