Сценаристката Милена Петрова завежда дело срещу шефа си – продуцента

...
Сценаристката Милена Петрова завежда дело срещу шефа си – продуцента
Коментари Харесай

Скандал! След смъртта на режисьор – сценарист съди шеф за провален филм! БНТ си иска продукцията

Сценаристката Милена Петрова завежда дело против шефа си – продуцента Александър Момчев, за провален филм. Шефката на Националния кино център Жана Караиванова декларира: „ Те явно ще се съдят. Казах им, че им предлагам да се съберат при нас в НФЦ дружно с нашия правист, преди да се съдят, с цел да опитаме да спомагаме да влязат в естествен разговор. Това не се случи поради отвод на продуцента да комуникира със основателите на кино лентата “, написа „ Телеграф “.
Всичко стартира повече от чудесно и непредвещава първите у нас правосъдни маневри за провалени фотоси на очертаващ се като хитов филм. Снимките на детския филм „ Първа книга за въздухоплаването “ стартират при започване на 2017-а, само че в края на годината младият и надарен режисьор Борис Николов почива.
Тогава настава спор сред продуцента Александър Момчев и сценаристката Милена Петрова.
Тя твърди, че екипът е трябвало да прави голям брой взаимни отстъпки с метода, по който се осъществя филмът. Отказвали са снимачни дни, нямали са опция за предварителна подготовка, даже финалът на историята не е бил сниман. Намерен е и нов режисьор, който сценаристката не утвърждава. Според Петрова това е жестоко нарушаване на вътрешния устав на Националния кино център, откъдето се обезпечават средствата за реализирането на плана.
„ Най-скъпото нещо във кино лентата е извънредно хубавата къщурка на дърво, която построява вълшебния свят във кино лентата – даже тази къщурка беше продадена незабавно след края на фотосите “, изясни Милена пред БНР.
Момчев сподели от своя страна: „ Според нас всичко е наред. Според нашите юристи – също. Аз към този момент съм влезнал в разговор с създателите на кино лентата. Като звършим кино лентата, като си получим всички траншове от всички институции, сме съгласни да прехвърлим продуцентските и всички права на тях “.
Копродуцент на кино лентата е Българска национална телевизия, която си желае готовата продукция. Боряна Пунчева – началник на „ Студия екран “ към Българска национална телевизия, разяснява: „ Даваме си сметка, че подобен спор има. И двете страни цитират Закона за авторското право, Закона за филмовата промишленост. Лошо е, когато хората, които са се събрали за едно да създадат филм, стигат до такава степен, че стартират да цитират закони и филмът отпада на второ място “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР