Стряскащ и неподлежащ на категоризация роман за приятелството, секса, изкуството

...
Стряскащ и неподлежащ на категоризация роман за приятелството, секса, изкуството
Коментари Харесай

Провокацията Как да бъдеш човек от Шийла Хети

Стряскащ и неподлежащ на категоризация разказ за другарството, секса, изкуството и пътя към себеопознаването.
Предизвикалата стихия от реакции в Съединени американски щати книга „ Как да бъдеш човек” от канадската писателка Шийла Хети излиза за пръв път на български език в превод на Неда Нейнска. Написан частично като дневник и частично като пиеса, провокативният и натуралистичен разказ споделя за търсенето на смисъл, ентусиазъм и еднаквост в актуалния свят.
„ Как да бъдеш човек” е въпросът, който 28-годишната преди малко разведена Хети си задава в миг на креативно изтощение. Така замислената от нея пиеса се трансформира в недопечен, стряскащ и полифоничен роман в духа на известния HBO сериал „ Момичета” („ Girls”) за пътя към откриването на личната еднаквост.
Светът на героинята на Шийла се трансформира радикално, когато се среща с ексцентричната Марго, която ѝ оказва помощ да се освободи от оковите, които си е наложила сама. Докато другари и любовници идват и си отиват, срещите и разделите ѝ оказват помощ да сглоби пъзела на личната си доктрина за това по какъв начин е най-добре да изживееш живота си, по какъв начин е най-добре да бъдеш човек.
В рамките на седем години Шийла вплита в едно хомогенно цяло същински истории, претърпени от нея и нейни другари актьори с действителните имена на участниците, както онлайн кореспонденцията им. Някои от историите са смешни, други тъжни, трети – шокиращи със своя реализъм описания на полови мечти и полови прекарвания.
Книгата слага въпроси като „ Какво значи да бъдеш художник?”, „ Какво е грозно и какво е красиво?” и „ Как живеем честен живот?” и се трансформира в настолно четиво на хиляди млади дами, търсещи своето място в модерното ни общество.
Изпъстрен с препратки към всевъзможни източници – от света на модерното изкуство до Библията, самият разказ е провокация към читателя и вместо да дава подготвени отговори, го кара да задава още и още въпроси за личния си живот и избори.
Шийла Хети учи история и философия в Торонто. Първият ѝ алманах с разкази излиза през 2001 година, а взаимният ѝ труд с Миша Клоубермен „ Столовете отиват там, където са хората” е разгласен от New Yorker за една от най-хубавите книги на 2001 година Големият ѝ триумф идва с „ Как да бъдеш човек”. Скандалният разказ е отказван неведнъж от американски издателства, до момента в който не е оповестен през 2011 година
Наистина необичайно, само че пък занимателно впускане по пътя към достоверността.
Маргарет Атууд


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР