Струва ми се, че в момента нещата се движат по

...
Струва ми се, че в момента нещата се движат по
Коментари Харесай

Проф. Киров: Бавенето на мандатите води до мисли за извращаването духа на конституцията

Струва ми се, че сега нещата се движат по ръба на бръснача, тъй като втори октомври беше от дълго време. Минаха повече от три месеца, ще станат четири месеца, откогато са създадени изборите за 48-ото Народно заседание. Една процедура, която, по мнението на сътрудници, трае някъде към месец, месец и половина, стана четири месеца. Това ми се коства, че е прекалено и към този момент води до мисли за извращаването духа на конституцията.Това сподели в изявление за БГНЕС проф. доктор Пламен Киров, началник на катедра „ Конституционно-правни науки “ в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

Проф. Киров съобщи, че не е наставник на президента Румен Радев, с цел да му споделя какво не би трябвало да си разрешава оттук насетне, а и също така той към този момент има и задоволително опит като държавен глава. „ Има един сполучлив мандат зад себе си, тъй че по-скоро бих загатнал това, че Конституцията, в своя член 99, изисква едно просто деяние от президента, когато и третият мандат за образуване на държавно управление приключва без триумф “, акцентира той. По думите му това деяние включва три детайла: На първо място разформироване на настоящия, провалил се в конституционната процедура за образуване на кабинет, парламент. След разпускането на Народно събрание следва насрочване на предварителни парламентарни избори в двумесечен период. Третата стъпка е назначението на служебно държавно управление, което може да е същото по състав като настоящото, само че това зависи от волята на президента. Конституционалистът посочи, че президентът може да извърши и някои промени в служебното държавно управление, в случай че реши, че такива са нужни. „ Това е, което следва. И друго не може да следва “, добави проф. Киров и добави, че президентът може да преценя само периодите от позиция на това, че изборите би трябвало да бъдат планувани в неделен ден.

Не може да се твърди за властническо ръководство, тъй като президентът не ръководи еднолично, счита той. „ Има си излъчен кабинет, той е излъчен въз основа на конституционния текст. Спазвайки буквата на закона президентът си е назначил служебно държавно управление и то по силата на Конституцията и на Конституционния съд от далечната 1992 година извършва своите функционалности, като замества неналичието на парламентарно образувано държавно управление “, изясни още проф. Киров.

Той уточни, че някои хора споделят, че президентът злоупотребява с тези служебни държавни управления, само че съгласно него Радев не злоупотребява, тъй като служебното държавно управление е опция на неналичието на държавно управление, излъчено от Народното събрание. „ Когато Народното събрание не е кадърен да излъчи държавно управление, тогава идва служебно държавно управление. Държавата не може да остане без държавно управление “, безапелационен е конституционалистът.

Проф. Киров разяснява, че изборите е по-добре да се изтеглят след религиозните празници, с които е кондензиран месец април т.г., само че въпреки това това значи да отидем на избори чак през месец май, само че като погледнем календара и при започване на май отново има празници и почивни дни. „ Ако приемем, че зимата не е доста хубаво да се вършат избори, то пък не могат да се вършат избори, когато се събират много почивни дни, т.е. има национални празници, религиозни празници, и така нататък, в които хората концентрират своето внимание върху друго, не тъкмо към политиката “, заключи той.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР