Струва ми се, че промените в Изборния кодекс са по-скоро

...
Струва ми се, че промените в Изборния кодекс са по-скоро
Коментари Харесай

Юрист: Не виждам противоречия на промените в Изборния кодекс с Конституцията

Струва ми се, че измененията в Изборния кодекс са по-скоро механически, в сравнение с съдържателни. Силно пресилено е изказванието, че се лишават съществени конституционни права на жителите.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Дилиян Начев, учител в юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Засега индикациите са, че измененията ще минат през зала и ветото на президента ще бъде отхвърлено. Възможно е по-късно да се стигне и до сезиране на Конституционния съд. Струва ми се, че няма несъгласия с Конституцията. Единственият внимателен въпрос е за новата функционалност на машините.

 
И двата модела на гласоподаване – с хартия или на машина – имат своите прерогативи и дефекти. При машинния избор доста по-бързо се регистрират гласовете. В някакъв смисъл загубихме това предимство на машинния избор, без да спечелим нещо от тези машини в новата им функционалност. Трябва да се означи въпреки това, че машинният избор постановяваше един софтуерен ценз пред една част от гласоподавателите.
Честото променяне на изборните правила не спомага за създаване на доверие у жителите към изборния развой.

За правосъдната промяна, в случай че изчерпим диалога с премахването на основния прокурор и то съответно на този основен прокурор, без да променим съответни правила да вземем за пример за Наказателния развой, Закона за правосъдната власт и така нататък ще останем на повърхността на казуса. Първото нещо е да се направи една диагностика, с цел да се открият главните проблеми, след което да се набели лекуването им.

 
Моето мнение, че основният прокурор до момента не е потвърдил да има нужните качества за заемането на този пост, само че би било неточност просто да кажем, че махането на основния прокурор и замяната му с различен би подобрило съдържателно и значително системата.
Добре е да има някаква предвидимост в тези процеси и те да не бъдат пленник на някакви политически, конюнктурни диспути и обстановки.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР