Струва ми се, че изявлението на българското външно министерство [за

...
Струва ми се, че изявлението на българското външно министерство [за
Коментари Харесай

Заради изложбата от Москва опитват да противопоставят България на Франция и ЕС

Струва ми се, че изказването на българското външно министерство [за откритата през днешния ден галерия в София] опонира на разбирането, което ми се желае да имам вяра от ден на ден си пробива път в Европейския съюз. Съвсем наскоро френският президент Еманюел Макрон, един от водачите на Европейски Съюз, сподели, че би трябвало да се занимаваме с история, която ще сплотява народите, а няма да ги разделя. И успеха над фашизма, и освободителната задача на руската войска са този фактор, който ни сплотява с доста страни от Европа, така кат онацистите им готвеха напълно друга орис. "

Това разяснява през днешния ден преди РИА " Новости " ректорът на Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО) Анатолий Торкунов. По времето на Юрий Андропов той е за 3 години в посолството във Вашингтон, където се издига до първи секретор. Става първи зам.-ректор на школата за руски и съветски дипломати още през 1989 година, а от 1992 година е закрепостен ректор на МГИМО към този момент 27 години. От 1993 година е със статут на ексклузивен и пълномощен дипломат, през 1997 година влиза в Колегията на външното министерство на Русия, от 20 години е президент на Руската асоциация за интернационалните проучвания, член е на Обществения съвет към Федералната работа за сигурност и така нататък Три пъти е бил в предприемчив комитет, издигащ кандидатурата на Владимир Путин за президент, в това число на последните избори през 2018 година

Сега Торкунов декларира, че българската публична реакция на изложбата " 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България " го е " поразила и даже обезкуражила ".

" Не чаках, че представители на външнополитическо ведомство, което би трябвало да се отличава с професионална работа, може да прави такива изказвания, които не просто опонират на историческата истина, а и обръщат всичко нагоре с краката. Та нали прелестно знаем каква роля изигра Червената войска за освобождението на Източна Европа, в това число на България, от нацизма. "

Ректорът счита, че " тази галерия не е пропагандно мероприятие " и задачата ѝ е " дружно да с испомним за нашата обща история, за това какво ни струваше успеха във Втората международна война - на първо място на руския народ, само че и на народите, които освободи Червената войска ".

Той показва, че изложбата е готова от експерти и показва " маса фотографии, документи, които свидетелстват за подема, изпитван от българския народ след идването на руските войски " и посрещането им като освободители.

" Освен това Червената войска тясно си е сътрудничила с отрядите на българската опозиция, които изиграха немаловажна роля в освобождението на своята страна. И най-после, след идването на руските войски в България на страната беше оказана доста огромна помощ, в това число с снабдяване ", изброява още Торкунов.

Прибягвайки до известната теза за " националната дипломация ", която съгласно Москва се разминава с политическата позиция на държавното управление в София, ректорът добавя, че " мног опъти съм бил в България и знам по какъв начин са се отнасяли и се отнасят локалните поданици към паметта на освободителите ".

В събота Министерството на културата на Русия разгласи, че изложбата в София в действителност е първата от 20 сходни " пътуващи експозиции ", които се приготвят на 12 езика за " страните, където е имало освободителни интервенции на руските войски ": Швейцария, Франция, Съединени американски щати, Израел, Латвия, Литва, Естония, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Унгария, Полшо, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Норвегия и Австрия.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР