Стронциевите атомни часовници имат важни приложения - от тестове на

...
Стронциевите атомни часовници имат важни приложения - от тестове на
Коментари Харесай

Магическите свойства на стронциевите атомни часовници

Стронциевите атомни часовници имат значими приложения - от проби на общата доктрина на относителността до търсене на вероятни вариации във фундаменталните константи. Но прецизността на тези часовници е лимитирана от трайно противоречие сред прогнозите за техните свойства и съответните наблюдения. Това противоречие към този момент е поправено от два самостоятелни проучвателен екипа. Резултатите биха могли да улеснят потреблението на стронциеви хронометри в галактическото разкриване на гравитационни талази, да вземем за пример.

Solution for Atomic Clock Puzzle %C3%A7%C3%A3ocient%C3%ADfica
— Carlos FO Graeff (@FoGraeff)
В най-прецизните стронциеви атомни часовници, решетка от пресичащи се лазерни лъчи, всички с една и съща „ магическа “ дължина на вълната, улавя стронциеви атоми на избрани места. Взаимодействието сред уловените атоми и електромагнитното поле на решетката провокира смяна в атомните енергийни равнища, употребявани за отчитане на времето. Размерът на това изместване зависи от две свойства на атомите, известни като магнитно-диполна и електрическо-квадруполна поляризируемост. Но до момента плануваните стойности на тези поляризуемости не подхождат на тези, измерени в опити.

Ultracold strontium atoms for distributed quantum information processing & atomic clocks developed at IISER Pune.The goal of this pgm is to develop a platform for networking quantum computers through the generation of entangled photons with atoms& transporting them to the 1/2
— Varun Karthikeyan (@Varun55484761)
Двата екипа позволяват това противоречие, като вземат поради пренебрегнатите преди този момент приноси към поляризуемостта от по този начин наречените негативни енергийни положения на атомите, които се предсказват от квантовата доктрина на полето. Тези приноси мощно въздействат върху магнитно-диполната поляризуемост на атомите, само че не и върху тяхната електрическа-квадруполна поляризуемост. Сергей Порсев от Университета на Делауеър и неговите сътрудници изясняват тази характерност математически. Ли-Ян Танг и сътрудниците му от Китайската академия на науките пресмятат приноса както за стронциевите атомни часовници, по този начин и за магнезиевите, калциевите и кадмиевите. Констатациите на екипите акцентират нуждата от това да се вземат поради положенията на негативната сила, когато се правят високопрецизни проучвания на взаимоотношенията сред светлина и материя.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР