Строителят на газовата връзка на България с Гърция – гръцката

...
Строителят на газовата връзка на България с Гърция – гръцката
Коментари Харесай

Строителят на газовата връзка с Гърция с план за акт 15 и 16 до края на август

Строителят на газовата връзка на България с Гърция – гръцката компания " Авакс ", е показал метаморфоза на работата по завършването на обекта, която да разреши издаване на акт 15 и 16 за въвеждане в действителна употреба до края на август. Това излиза наяве от известие в четвъртък на плановата компания " Ай Си Джи Би ", която е възложител на градежа на близо 183-километровото трасе на газопровода от Комотини до Стара Загора.

Това беше и оповестеният от предходното държавно управление на Кирил Петков и " Продължаваме промяната " период за приемане на тези административни документи. Назначеното от президента Румен Радев държавно управление обаче още в първите си дни побърза да разгласи за механически проблеми пред окончателното довеждане докрай на градежа, закъснение на дейностите и по трасето на газопровода. Само преди ден такава направиха вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев, който управлява изключителния щаб за газовите доставки, и районният министър Иван Шишков, който дефинира обекта като " първокласна постройка с мебели, без ток и недобър достъп ".

Правителството изиска от " Ай Си Джи Би " и " Авакс " график за приключването на работата и се оказва, че той е като оповестения от Петков при а газопровода. В средата на юли българският шеф на плановата компания Теодора, че основното за приемане на акт 15 е завършването на автоматизираната система за ръководство на обособените прави на газопровода SKADA, което се чака да стане до края на август. Още тогава тя означи, че има и доста забележки от кметове за поправки на пътища, за чешмички, а от някои органи за боядисване за противопожарни кранове и други дребни неща, нямащи директно отношение към действието на самия газопровод, който към този момент има акт 14 за приключено главно строителство.

След основаното напрежение, че се забавя връзката, по която се чака от 1 октомври да стартират да влизат цялостните размери азерски газ и то по договорните цени, които са по-ниски от тези, по които в този момент влизат 2/3 от количествата, държавното управление на Гълъб Донев се разгласи за метаморфоза на дейностите по интерконектора.

В четвъртък от " Ай Си Джи Би " оповестиха, че всички съществени действия са завършени, а оставащите са обособени в два стадия, както " предложи " преди дни районният министър.

Компанията е внесла в Министерството на районното развиване и благоустройството обновено предложение за въвеждане на етапност на осъществяване на оставащите действия до старт на комерсиалната употреба на оборудването, оповестиха от сдружението.

То напомни, че от средата на юни всички уреди са запълнени с газ и са тествани сполучливо с действителни количества природен газ. Газопроводът и всички прилежащи наземни уреди – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са приключени и механически изправни, което е открито както от строителния контрол на плана, по този начин и от редица инспекции и проби, извършени в последните месеци. Към днешна дата всички 182 км и прилежащите уреди са запълнени с природен газ при налягане 40 бара, показва се в неговото известието.

В момента тече осъществяването на съпътстващи действия, които нямат директно отношение към употребата на интерконектора, само че са част от заложените действия по план, изясняват от " Ай Си Джи Би ".

За оптимално скорошното въвеждане в комерсиална употреба на тръбата и ускорение на административните процеси, нужни за издаване на акт 15 и акт 16 за територията на България и еквивалентните разрешителни за Гърция, са обособени два стадия за завършването на плана.

Приоритетният стадий 1 планува тестване на катодна отбрана, полагане на знаци по газопровода, довеждане докрай интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматизиран надзор и ръководство на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и други Това ще бъде завършено до края на август и ще разреши издаването на акт 15 от надзорника на градежа и внясането на документите за издаване на акт 16.

Всички останали действия като дотъкмяване полагането на авариен оптичен кабел, осъществяване на противоерозионни ограничения по трасето на газопровода, дотъкмяване на път към Географска информационна система Стара Загора, които не са директно свързани с употребата на оборудването, са обособени в независим стадий. Те ще продължат да се извършват редом с употребата на оборудването.

Проектната компания заявява, че продължава да работи интензивно по осъществяване на нужните условия за приемане на позволение за прилагане и съответните разрешителни за Гърция, като комуникира и спомага изцяло на всички институции, които имат ангажимент към този развой.

Всички старания остават ориентирани към оптимално скорошното въвеждане на газопровода в комерсиална употреба, като главният блян е това да се случи още преди старта на идния отоплителен сезон, декларират от сдружението. То отбелязва, че интерконекторът е на финала на реализацията му и за бързото въвеждане в комерсиална употреба на оборудването се разчита на интензивно и целеустремено институционално подпомагане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР