Строителството на Турски поток през България ще се забави, след

Строителството на Турски поток през България ще се забави, след ...

ВАС окончателно забави изграждането на Турски поток през България.

Строителството на "Турски" поток през България ще се забави, след като Върховният административен съд окончателно забрани на "Булгартрансгаз" да подмени строителя на продължението на "Турски поток" през българска територия.
"Булгартрансгаз" трябваше да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България". Подписването няма са стане, докато не приключи спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад". А определението на съда потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени решението на "Булгартрансгаз" да подмени "Аркад" като строител на "Турски поток" през българска територия.
В края на май "Булгартрансгаз" декласира саудитския консорциум "Аркад" и обяви, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност почти 2,3 млрд. лв. - отива при втория претендент - обединение "Газово развитие и разширение в България". "Аркад" бе определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. ГРРБ предложи по-висока цена.
В "Аркад" влизат "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" от Саудитска Арабия (с 88% дял) и Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия (с 12% дял в него). Консорциумът започва да събира нужните документи, но не смогва в 15-дневния срок от обявлението за избор. Иска удължаване, заради мащаба и сложността на поръчката, а и защото в съответния период има множество празници в трите страни по договора – България, Саудитска Арабия и Италия. Срокът от 16-ри май бива удължен до 23-ти. От саудитско-италианския консорциум настояват за 31-ви май, защото имат затруднения най-вече с банковата гаранция, която трябва да им се издаде от саудитската "Ал Джазира Банк". При подаването на жалба в КЗК от "Аркад", всички документи, с изключение на гаранцията за добро изпълнение, са депозирани в деловодството на възложителя. Това според "Аркад" доказва намерението и желанието им да сключат договора за обществената поръчка. За въпросната гаранция има писмо от "Ал Джазира Банк", в което декларират, че процедурата е в заключителен етап. Поради тези причини консорциумът е поискал на два пъти срокът за сключването на договора да бъде удължен до 31-ви май. "Булгартрансгаз" обаче отказва да удължи срока до края на май. Междувременно, на 17-ти май при тях постъпва писмо от консорциум ГРРБ (с участници "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България“. Те предлагат значително намаление на първоначално предложената оферта. И след като на 23-ти май от "Аркад" не успяват да подадат всички нужни документи, на 28-ми излиза решението на възложителя, че избира ГРРБ за изпълнител - заради фактически отказ от поръчката.
"Аркад", обаче, твърди друго - че не се е отказал от поръчката в нито един момент. Консорциумът е категоричен, че не е прекъсвал връзка с "Булгартрансгаз" за исканите подробности и документи и е спазвал всяка поставена дата от българското държавно дружество като краен срок за предоставяне на информация.
Според КЗК решението на "Булгартрансгаз" е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на "Аркад". В края на юни Комисията за защита на конкуренцията вече определи действията на "Булгартрансгаз" като неправомерни и остави в сила класирането от април, според което обществената поръчка следва да се възложи на "Аркад".
Какво още не върви добре по отношение на българската част от "Турски поток" - научете в този материал!

Източник: actualno.com