Строителството на отсечките трябва да започне до края на годината

...
Строителството на отсечките трябва да започне до края на годината
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" обяви поръчка за тръби за газифициране на Средногорието

Строителството на правите би трябвало да стартира до края на годината

© Юлия Лазарова " Булгартрансгаз " разгласи търг за доставка на тръби и друго съоръжение за газифициране на няколко общини в Средногорието. Това е една от основните поръчки по плана, който ще обезпечи по-екологично гориво на десетките индустриални предприятия в района, както и на семействата. Заедно с разклоненията към Свищов и Разлог планът се съфинансира от Международен фонд " Козлодуй ". До края на годината би трябвало да стартира и самото строителство или страната рискува да изгуби безвъзмездното финансиране.

Доставка

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обявената в този момент поръчка е за доставка на стоманени тръби, фитинги, газова арматура, съоръжение за автоматизирани газорегулиращи станции, пускова и приемна станция и обвързваните с това услуги, нужни за построяването на преносните газопроводи. Те ще се употребяват за газопровода до Свищов, който е дълъг 42 км, и за правата Панагюрище - Пирдоп, която е към 62 км.

Поръчката е разграничена на три лота за другите типове съоръжение. Стойността не е посочена в обявата, само че от участниците се изискват гаранции за 103 хиляди лева общо за трите позиции. Според разпоредбите на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която е админ на фонд " Козлодуй ", гаранциите са сред 1 и 5% от цената на контракта.

Предложения се одобряват до 24 февруари през портала за електронни поръчки на Европейска банка за възстановяване и развитие. Очаква се договорът да бъде подписан при започване на април и да е със период към 7 месеца.

Финансиране

Договорът за безплатно финансиране от фонд " Козлодуй " беше подписан сред " Булгартрансгаз " и Европейска банка за възстановяване и развитие още през 2014 година, като планът трябваше да завърши през 2016 година, само че стартът беше занимателен от процедурни пречки. Според съглашението от фонда трябваше да бъдат отпуснати 11 млн. евро дотация, а " Булгартрансгаз " трябваше да влага други 10.79 млн. евро в построяването на 122 км газова мрежа общо по трите отклонения. Само тръбата към Средногорието (Панагюрище - Пирдоп) се оценяваше на 7.2 млн. евро.

Последната налична финансова информация е от капиталовата стратегия на " Булгартрансгаз " за интервала 2017 - 2026 година, съгласно която всичките три разклонения би трябвало да костват 27 млн. лева без Данък добавена стойност. Няма информация обаче дали тази сума към момента е настояща.

Газопреносната компания ще би трябвало доста бързо да провежда и последния основен търг по плана - самото строителство. Причината е, че в случай че построяването на газопроводите не стартира до края на 2020 година, страната ще изгуби грантовото финансиране от фонда.

Проектът в Средногорието е изключително значим за промишлеността, защото там са съсредоточени огромните медодобивни предприятия ( " Асарел Медет " и " Елаците Мед " ), металургичният цех " Аурубис " в Пирдоп, както и голям брой други индустриални компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР