Строителството на новата пленарна зала на депутатите трябва да бъде

...
Строителството на новата пленарна зала на депутатите трябва да бъде
Коментари Харесай

Новата пленарна зала се забавила заради ремонта на `Дондуков` и стъкления покрив

Строителството на новата пленарна зала на депутатите би трябвало да бъде приключено доникъде на 2019 година. Журналисти бяха позволени до обекта през днешния ден, с цел да видят до каква степен е стигнал ремонтът.

Според предварителните проекти залата трябваше да бъде подготвена за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което трябваше да бъде във втората половина на тази година, само че беше изместено по-рано заради Брекзит. Целта беше тя да се употребява по време на председателството - за формалните съвещания.

Причината за забавянето са доста - от ремонта на бул. " Дондуков ", който затруднявал дейностите в някогашния Партиен дом, до премахването на остарелия стоманено-бетонен покрив, който трябвало да бъде нарязан на части. Друга причина бил и новият стъклен покрив на бъдещата заседателна зала. Установено било, че дневната светлина се трансформира, което ще пречи на камерите и по тази причина трябвало да бъде определена специфична софтуерна система, която да е обвързвана с осветяване, с цел да компенсира измененията в светлината. Стъклопакетите също са специфични, чака се скоро да дойдат на строителната площадка, а монтажът им ще отнеме към 2 месеца. 

Въпреки че строителството би трябвало да приключи следващата година, това не значи, че депутатите ще се нанесат в новата постройка незабавно. „ Трябват няколко месеца за държавна приемателна комисия, има и Акт 16 ", сподели пред журналисти Николай Бациев от дирекцията, която отговоря за осъществяването на строително-монтажните работи. След като бъде позволено ползването на новата зала обаче, ще би трябвало да бъдат оповестени и публични поръчки за допълнително съоръжение, като система за гласоподаване да вземем за пример. Така на процедура не е ясно тъкмо по кое време народните представители ще се реалокират в някогашния партиен дом. 

Ще има ли санкции за забавянето?

В контракта за построяването на залата са планувани наказания за закъснение, само че най-вероятно такива няма да бъдат наложени. " Санкции има, само че дали ще бъдат наложени, е въпрос на различен диалог. Строителят не е отговорен за забавянето на процедура ", разяснява Бациев, който акцентира, че към този момент няма оскъпяване на ремонта.

" Съоръжението е извънредно комплицирано за осъществяване. Такова нещо в известна степен има в Бундестага, само че там площта е по-малка ", сподели още той. 

Обществената поръчка за ремонта на зала " Света София "  е на стойност малко над 22 млн. лева, а средствата са от държавния бюджет. 

Как ще наподобява новата пленарна зала?

Строителството е надалеч от довършителните работи. В залата има голямо скеле, което ще стои там до слагането на остъклението. Въпреки това към този момент има сложена и една примерна депутатска банка. Столовете на народните представители ще са сини - по образец от Европарламента. Ясно е къде ще стоят тв операторите и публицистите, само че не и тези, които работят в онлайн медии и вестници. 

В новата зала ще има 270 места. " При Велико Народно заседание има алтернатива за ремонт на столовете и монтаж на други за обезпечаване на 400 работни места ", коментира Бациев. 

Ще има и обособени ложи за публични лица като президента и патриарха.

Банките на депутатите ще са по-големи, а столовете им ще са преносими, с цел да не се постанова няколко души да стават, в случай че някой от средата реда желае да стане. Има и друго изобретение - ще се инсталират дискусионни пултове на всяка банка. Така на народните представители няма да им се постанова да стават всякога, с цел да се изкажат. 

" Водят се диалози с парламентарните групи в новата пленарна зала да има опция за изявления от място. Вероятно би трябвало да се направи и смяна в Правилника. За момента се работи по опцията да има изявления от място. Губи се пъклен доста време при напредване на народните представители до трибуната за изявление. Цифрови камери ще снимат директно изказващия се и обликът ще бъде показван на огромни видеомонитори ", разгласи Бациев.

Ето какво още изясни Николай Бациев за това по какъв начин ще наподобява новата пленарна зала:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР