Строителството на новата пленарна зала на депутатите ще приключи средата

...
Строителството на новата пленарна зала на депутатите ще приключи средата
Коментари Харесай

Новата пленарна зала - готова до средата на 2019

Строителството на новата пленарна зала на депутатите ще завърши средата на 2019 година, разгласи инж. Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността “.

Днес медиите видяха по какъв начин протичат строително-монтажните работи по преустройството на зала "Света София” в постройката на някогашния партиен дом.

Тя към този момент ще има стъклен покрив, а не плътна стоманобетонна плоча.

"Наложи се, по решение на проектанта, структурата да се демонтира. Имахме извънредно доста работа като размер “, изясни инж. Николай Бациев.

Стъкленият купол е извънредно комплициран за монтиране, тъй като площта му е към 450-500 кв.м. Стъклата към този момент са поръчани от производителя, а те също са специфични, тъй като имат UV отбрана от слънцето и шумоизолация.

"Направиха се спомагателни изследвания. Търсиха се експерти, с които се вършиха съвещания. В последна сметка, след доста дълго търсене на решение, се направи една спомагателна обработка на стъклопакета, които ще разрешат една релативно непрекъсната слънчева светлина, на база на която ще се вършат директните предавания с положително качество. Идеята е отразяването на работата на народните представители да става по най-прозрачния и добър метод. Ще има и в допълнение осветяване, което също е по една комплицирана разработка, тъй като всичко се ръководи чрез цифрови технологии “, описа още инж. Бациев.

Новата пленарна зала ще има 270 места, само че е планувана опция за ремонт на столовете и монтиране на нови, с цел да се обезпечат 400 места за сядане, в случай че се наложи осъществяване на Велико Народно заседание. В залата има и специфични места за членовете на Министерски съвет, както и за патриарха, президента и вицепрезидента, ситуирани симетрично от двете страни на президиума.

Предвидени са още ложи за публични и задгранични посетители, представители на дипломатическия корпус, както и за публицисти.

В момента се разисква и вид за монтиране на дискусионни пултове на местата на народните представители, с което да се обезпечи опцията те да вършат изявления от място, с цел да не се губи време от напредването им до парламентарната естрада. Това обаче следва да се реши в допълнение, защото се водят диалози с парламентарните групи, а решението изисква смяна в правилника за работа на Народното събрание.

Ремонтът стартира на 31 октомври 2016 година и трябваше да приключи в края на това лято, само че усложняване на строителния развой наложи удължение на периода.

Края на строителните действия се чака да приключи средата на 2019 година. След това следва да работи държавна приемателна комисия и откакто обектът бъде предаден, ще стартират процедури по в допълнение съоръжение на новата пленарна зала – озвучителни уредби, система за гласоподаване и други

Местят депутатите, новата пленарна зала със стъклен купол

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР