Строителството на нов енергиен блок на АЕЦ „Дуковани“, разположена в

...
Строителството на нов енергиен блок на АЕЦ „Дуковани“, разположена в
Коментари Харесай

Строителството на нов блок на АЕЦ „Дуковани“ ще започне през 2030 г.


Строителството на нов енергиен блок на АЕЦ „ Дуковани “, ситуирана в югоизточната част на Чехия ще стартира най-вероятно през 2030 година, и би трябвало да е подготвен сред 2035 година и 2040 година, е съобщил в четвъртък пред публицисти министъра на търговията и индустрията Хавличек.

„ До края на август ще получим резултатите от експертизата за вероятното въздействие на новия енергиен блок на АЕЦ „ Дуковани “ върху околната среда. Едновременно се приготвят и договаряния по тематиката за строителството на нов енергиен блок с Европейската комисия. Подготовката на търг за избор на компания за нов енергиен блок ще може да стартира през 2020 година Моята задача е да приготвя графика на дейностите по подобен метод, че до края на 2022 година да има определена компания “, е споделил Хавличек.

По думите на министъра, държавното управление не изключва опцията за строителство даже на два енергийни блока на АЕЦ „ Дуковани “, само че към този момент подготвителния развой касае единствено един блок.

За присъединяване в строителството на нови енергийни блокове още при започване на 2018 година поръчки подадоха 6 компании: съветската „ Росатом “, френската EDF, южнокорейската KHNP, китайската China General Nuclear Power, американската Westinghouse и консорциумът сред френската Areva и японската Mitsubishi Atmea. Генералният шеф на „ Росатом “ удостовери на 9 юли в Екатеринбург желанието на държавната корпорация да взе участие в търга за строителството на нов блок на АЕЦ „ Дуковани “.

В Чехия работят две атомни електроцентрали (АЕЦ), издигнати по руски план – АЕЦ „ Темелин “ и АЕЦ „ Дуковани “, която е и по-стара и е пусната в употреба през 1985-1987 година и е с 4 енергийни блока с обща мощ от 2040:МВт.

АЕЦ „ Темелин “ се намира в югозападната част на страната, пусната е през 2002 година и на ней работят два енергийни блока с реактори ВВЕР-1000 с мощ 2160 МВт. Всяка от централите създава по една пета от електрическата енергия в страната. Горивото за двете АЕЦ се доставя от съветската корпорация „ Росатом “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР