Строителството на магистрала Хемус се финансира изцяло от правителството, тя

Строителството на магистрала Хемус се финансира изцяло от правителството, тя ...

Магистрала Хемус се строи изцяло с пари от бюджета.Строителството на магистрала "Хемус" се финансира изцяло от правителството, тя се прави само с бюджетни пари. Това заяви днес при посещението си във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът бе категоричен, че през 2024 година магистралата ще е изцяло завършена. Борисов коментира, че на 16 август ще бъде направена първата копка на трасето на "Хемус" от Белокопитово към Търговище. Магистралата се строи много усилено и откъм Ябланица, посочи премиерът. Той обясни, че точно когато приключи строителството на тези две отсечки ще започне изграждането на магистралата до Велико Търново и в другата посока - от Търговище към Велико Търново.

Борисов заяви още , че новият булевард "Васил Левски" в града, който се изгражда в момента, е изключително сложно съоръжение, предаде БТА. Той допълни, че малко се е поскарал заради забавянето на изпълнението. Премиерът каза, че е проверил и направените ремонти в пострадалия от наводнението преди няколко години квартал "Аспарухово". На Парк-музея "Владислав Варненчик" в града ще бъде изграден паркинг, съобщи още Борисов. В момента се ремонтират няколко големи булеварда във Варна, подменяме и канализацията паралелно, местят се тролеи и сроковете летят, но иначе не става, обясни премиерът. Според него нещата ще бъдат ускорени още.
   
За проекта за рибарско селище в квартал "Аспарухово" Борисов каза, че от военното поделение до първите камъни е обрасло и там няма плаж. По думите му този участък трябва да се развие, както е направено на много места по Черноморието. Тази зона сега е увредена, това е змиярник, не става въпрос изобщо за плажа, заяви Борисов. Той допълни, че в района няма да има хотел, а хладилни камери за съхранение на рибата. Премиерът уточни, че изграденото рибарско пристанище ще е на община Варна. Борисов коментира още, че свободната зона около Морска гара ще бъде отворена още и ще бъде изместен тежкият трафик към пристанището, за да не се редят зърновози.
   
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на премиера за помощта от 300 000 лева за строящия се храм "Св.прмчк. Прокопий Варненски", както и за отпуснатите 200 000 лева за ремонта на покрива на Катедралния храм "Успение Богородично" в града. Премиерът разговаря и с представители на футболния клуб Спартак 1918 и деца от школата на отбора.
   
По време на визитата си във Варна Борисов бе придружаван от финансовия министър Владислав Горанов

Източник: 3e-news.net