Строителството на изкуствени препятствия е спряно, дакото МВР и МРРБ

...
Строителството на изкуствени препятствия е спряно, дакото МВР и МРРБ
Коментари Харесай

„Труд news“ уволни „легналите полицаи“

Строителството на изкуствени трудности е спряно, дакото Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие напише нов правилник
През 2012 година нямало публично разискване

Строителството на “легнали служители на реда ”, “повдигнати пешеходни пътеки ”, “шумящи маркировки ” и други изкуствени неравности на пътя стопира за неопределен срок. Това е резултатът от решение на Върховния административен съд (ВАС), който анулира текстове от Наредба №РД-02-20-10 от 05.07.2012 година, регламентираща нормите за оборудванията, ограничение скоростта на придвижване.

Решението е дефинитивно и идва единствено седмица, откакто на 23 февруари “Труд news ” разгласява материала под заглавие: “90 на 100 от “легналите служители на реда ” са противозаконни ”. Повече от 10 години по улиците на български градове и села не са отстранени всички “гърбици ”, чиито размери не дават отговор на наредбата, като това е трябвало да стане през 2013 година Нещо повече - продължава построяването на “легнали служители на реда ”, които не дават отговор на нормите, разкри “Труд news ”.

Задраскването на Наредбата от Върховен административен съд стопира изцяло новото строителство и задължава Министерство на регионалното развитие и Министерство на вътрешните работи в най-кратки периоди да приготви текстовете на нова разпоредба. Има огромна възможност бъдещите правила за височина и широчина на “легналите служители на реда ” да са “по-поносими ” и “по-щадящи ” за колите на българските водачи, а може и въобще вечно у нас да спре слагането на тези трудности.

Административното дело във Върховен административен съд е формирано през 2023 година по тъжба на физическо лице, чието име не се оповестява. Отменени са 8 от общо 25 члена на наредбата, два парагарафа от преходните и заключителните разпореждания и едно приложение с 4 схеми. Мотивите на Петчленния състав на Върховен административен съд са, че през 2012 година вътрешният министър Цветан Цветанов и районният министър Лиляна Павлова са подписали текстовете, които дружно с претекстовете не са били препоръчани за публично разискване минимум за 14 дни. 

Пътният инженер Илия Запрянов пред “Труд news ”:
Отмяната на наредбата е добра вест



“Вашата обява от предходната седмица беше последната капка, от която е преляла чашата. Имайте поради, че в случай че са имали някакви съмнения, съдиите са прочели, че 90 на 100 от тези уреди не дават отговор на нормите и са взели напълно вярно решение да анулират текстове от наредбата ”, разяснява пред “Труд news ” пътният инженер Илия Запрянов, който е катогоричен, че “гърбиците ” би трябвало да бъдат махнати.

“Отмяната е добра вест. Сега би трябвало да се сътвори работна група, която да приготви нови текстове. Сигурен съм, че специалистите ще предложат по-съвременни решения от създаване на “гърбици ”. Те са отживялост, изиграли са си ролята, към този момент сме 2024 година. Цяла Европа ги отстранява, Бразилия ги отстранява, за какво да не ги махнем и у нас? ”, попита инж. Запрянов. Той вижда като реален период новата разпоредба да влезе в действие след към 5-6 месеца.

“Казват, че трябвало да има гърбици пред учебни заведения, лечебни заведения и детски градини. Добре, а през нощта тези гърбици защо служат? Да чупят коли. Съвременно решение е пред такива образователни или здравни заведения да се постави пешеходен светофар с копче, с цел да могат децата и майките с колички да пресичат умерено. Нищо не ги пази “гърбицата ”. Няма нито един случай тя да е избавила човешки живот, а е развалила стотици коли ”, счита пътният инженер.

Коментари на наши читатели в обществените мрежи:
С българските гърбици да аплайваме за Гинес



Публикацията на в. Труд от 23 февруари провокира десетки позвънявания на публицистичните телефони и мнения на наши читатели.

Всички легнали служители на реда би трябвало да се махнат и да се заменят с повдигнати пешеходни пътеки. Местата им също би трябвало да бъдат ревизирани - на доста места има поставени единствено тъй като някой е с връзки или просто с дебелоглав го е направил.
Такива уреди се поставят където има деца - входове на учебни заведения, детски градини и площадки. В “Лагера ” единствено в границите на 200 метра по “Хайдушка поляна ” има поставени 7 големи спящи служители на реда, тъй като военните по този начин са решили. На ул. “Хан Пресиян ” зад медицинските комплекси за същите 200 метра има 4 броя със същата гигантска височина - задачите са надрани от преминаващите от горната страна им коли. Има и такива поставени пред мутренски къщи - те са по-малки, само че изцяло противозаконни. Сложени са за мутрата да не се преценява доста с трафика когато излиза от гаража.

В “Надежда ” има гърбици, с които можем да аплайваме за върховете на Гинес.

Ама то и стандарт ли имало?! Аз намирам сътворените действително трудности по пътя за изпълнени по конкурс за дивотия, тъй като: 1. Всяко затруднение не наподобява на нито едно от другите. 2. По някои като минеш и в долната част на колата нещо се остъргва. 3. Е направено от хора, които претендират, че схващат от това и единствено с това си вадят хляба, а не могат да го създадат качествено нито един път. Такива са или пияници или антихора... нека не се мислят за инженери единствено, че ми става смешно, подигравка...

А що дупки можеха да се изкърпят с тия камари асфалт?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР