Строителството на 3 км от третата линия на метрото от

...
Строителството на 3 км от третата линия на метрото от
Коментари Харесай

Отпускат близо 13 млн. лв. за третата линия на метрото

Строителството на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. " Хаджи Димитър " до ж. к. " Левски " стартира през март, написа кметът на София Йорданка Фандъкова във " Facebook ". Днес Столичният общински съвет е приел предложение за обезпечаване на 12,8 млн. лева от общинския бюджет, с които да започва построяването на новия сектор.

Цялата трета линия е с дължина 21 км, 12 от които бяха приключени през 2020 и 2021 година Остават два сектора с обща дължина 9 км - през " Подуяне " и " Слатина ". В Плана за възобновяване и резистентност е планувано построяването им да бъде съфинансирано с 300 млн. лева , които са под 50% от цялата нужна сума, само че са основни за строителството. Останалите средства ще бъдат обезпечени от бюджета на Столична община и посредством капиталов заем от Европейската капиталова банка , като Фандъкова е получила през днешния ден от Общинския съвет мандат за договаряния с тази цел.

Очаква се построяването на двата сектора да завърши през 2025 - 2026 година Анализите демонстрират, че те ще обслужват 160 хиляди души .
 В края на 2025 година ще е готово новото 3-километрово трасе на метрото
В края на 2025 година ще е готово новото 3-километрово трасе на метрото

Това оповестиха от " Метрополитен " ЕАД

Метростанцията " Стадион Георги Аспарухов " на първия 3-километров сектор през " Подуяне " ще бъде ситуирана под южното пътно платно на бул. " Владимир Вазов ", на кръстовището с ул. " Васил Кънчев " и ул. " Река Велека " до стадиона. Станция " Тракия " ще се намира на кръстовището на бул. " Владимир Вазов " с ул. " Витиня ", като западните входове на станцията ще са свързани със съществуващия подлез под булеварда до ул. " Слатинска река ". Станция " Владимир Вазов " е на кръстовището на булеварда с ул. " Станислав Доспевски ", сред ж.к. " Левски В " и ж.к. " Левски Г ". Там се планува създаване на нов буферен паркинг , който да се употребява от влизащите в столицата коли.

Първата метростанция по втория 6-километров сектор - от ул. " Шипка " при Военната академия през кв. " Гео Милев " и " Слатина ", около " София Тех Парк " и зала " Арена Армеец " до бул. " Цариградско шосе ", ще е ситуирана на кръстовището на бул. " Ситняково " и ул. " Гео Милев ". Втората ще е на кръстовището на ул. " Николай Коперник " и ул. " Гео Милев ", а идващите две ще са на територията на ж.к. " Слатина ". Петата станция ще обслужва зала " Арена Армеец " и " София Тех парк ", на бул. " Асен Йорданов ". Последната станция ще бъде на бул. " Цариградско шосе " и ще може да обслужва жилищните и административни здания на ж.к. " Младост " и кв. " Полигона ". При нея е планувано построяването на под земята буферен паркинг .

В момента са в ход процедурите за избор на реализатори за този сектор, като упованията са те да приключат доникъде на тази година.
 17 000 коли по-малко дневно в София с третия лъч на метрото
17 000 коли по-малко дневно в София с третия лъч на метрото

Проектът е включен в Плана за възстановяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР