Строителство на тунел Железница на магистрала Струма засега се движи

...
Строителство на тунел Железница на магистрала Струма засега се движи
Коментари Харесай

Над една трета от тунел "Железница" на "Струма" вече е прокопана

Строителство на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " към този момент се движи с положително движение

© Цветелина Белутова Дългият 2 км тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", който ще е най-дългото сходно оборудване в страната, ще е подготвен през януари 2022г. " Вече са достигнати първите 500 м и в двете тръби от южната страна тунела. От северната страна са прокопани по към 320 м ", счете районният министър Петя Аврамова по време на инспекция на тунела през вчерашния ден. По думите на Аврамова на обекта се работи по 24 часа в денонощието, на 3 смени.

С това движение по увещание на изпълнителите тунелът - обединяване с водещ участник " Джи пи груп ", може да бъде прокопан и с подготвена първична обшивка още напролет на 2021 година Движението на коли обаче ще бъде допустимо чак през 2022 година поради довършителните работи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Джи Пи груп " искаше да се откаже от построяването му, само че въпреки всичко подписа контракт преди година. Преди това пък поръчката за тунела беше обявявана и прекратявана по разнообразни аргументи, в това число и поради опит за корупция.

Стойността на тунела е 185 млн. лева Пътните сектори преди и след него се построяват надлежно от обединявания на ГБС и " ПСТ груп ".

Цялата права на автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник, дълга 12.6 км., сега се строи. Тя трябваше да е подготвена през август 2019г., само че се забави по разнообразни аргументи, в това число и археологически разкопки.

Парите за " Струма "

По изказванията на Агенция " Пътна инфраструктура " цялата автомагистрала до Гърция би трябвало бъде приключена през 2027 година, само че към този момент най-проблемен е секторът през Кресненското дефиле.

Според министър Аврамова европейските средства по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " за " Струма " няма да бъдат изгубени. " Следят се периодите и рисковете, с цел да се реши дали секторът през Кресненското дефиле може да бъде изпълнен в период или финансирането да бъде трансферирано за други прави от TENT мрежата, сподели още тя.

Най-вероятно средствата ще отидат за други планове, защото правата през дефилето няма по какъв начин да се случи в идващите две-три години, каквито са периодите за европейското финансиране. По едната поръчка за сектора през дефилето към момента офертите се преглеждат, а по другата към този момент месеци наред не се подписва договорът с определения реализатор. Тепърва АПИ би трябвало да извърши ограниченията за запазване на околна среда, с цел да може Европейската комисия да утвърди плана (повече по тематиката вижте тук).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР