Строителство на тунел Железница на магистрала Струма засега се движи

Строителство на тунел Железница на магистрала Струма засега се движи ...

Над една трета от тунел "Железница" на "Струма" вече е прокопана.


Строителство на тунел "Железница" на магистрала "Струма" засега се движи с добро темпо

© Цветелина Белутова Дългият 2 км тунел "Железница" на магистрала "Струма", който ще е най-дългото подобно съоръжение в страната, ще е готов през януари 2022г. "Вече са достигнати първите 500 м и в двете тръби от южната страна тунела. От северната страна са прокопани по около 320 м", сметна регионалният министър Петя Аврамова по време на проверка на тунела вчера. По думите на Аврамова на обекта се работи по 24 часа в денонощието, на 3 смени.

С това темпо по уверение на изпълнителите тунелът - обединение с водещ участник "Джи пи груп", може да бъде прокопан и с готова първична облицовка още през пролетта на 2021 г. Движението на автомобили обаче ще бъде възможно чак през 2022 г. заради довършителните работи.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми "Джи Пи груп" искаше да се откаже от изграждането му, но все пак подписа договор преди година. Преди това пък поръчката за тунела беше обявявана и прекратявана по различни причини, включително и заради опит за корупция.

Стойността на тунела е 185 млн. лв. Пътните участъци преди и след него се изграждат съответно от обединения на ГБС и "ПСТ груп".

Цялата отсечка на магистрала "Струма" между Благоевград и Крупник, дълга 12.6 км., в момента се строи. Тя трябваше да е готова през август 2019г., но се забави по различни причини, включително и археологически разкопки.

Парите за "Струма"

По твърденията на Агенция "Пътна инфраструктура" цялата магистрала до Гърция трябва бъде завършена през 2027 г., но засега най-проблемен е участъкът през Кресненското дефиле.

Според министър Аврамова европейските средства по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за "Струма" няма да бъдат загубени. "Следят се сроковете и рисковете, за да се прецени дали участъкът през Кресненското дефиле може да бъде изпълнен в срок или финансирането да бъде прехвърлено за други отсечки от TENT мрежата, каза още тя.

Най-вероятно средствата ще отидат за други проекти, тъй като отсечката през дефилето няма как да се случи в следващите две-три години, каквито са сроковете за европейското финансиране. По едната поръчка за участъка през дефилето все още офертите се разглеждат, а по другата вече месеци наред не се подписва договорът с избрания изпълнител. Тепърва АПИ трябва да изпълни мерките за опазване на околна среда, за да може Европейската комисия да одобри проекта (повече по темата вижте тук).

Източник: capital.bg