Строителство на автомагистрала Хемус, АМ Хемус след 85 км до

...
Строителство на автомагистрала Хемус, АМ Хемус след 85 км до
Коментари Харесай

Магистрала без правила

Строителство на автомагистрала Хемус, Автомагистрала " Хемус " след 85 км до село Торос

© Надежда Чипева Държавната компания " Автомагистрали " би трябвало да построи автомагистрала " Хемус " до 2024г. Части от трасето обаче се строят нелегално и непозволено - с подизпълнители и без позволения за градеж, като страната сама нарушава законите си Отчужденията на терените може би ще са най-голямата пречка в навременното довеждане докрай на плана Прах, камъни, трошляк. Прозорците на къщите в луковитското село Торос са зацапани с прахуляк, а пътищата са разрушени от непрекъснато преминаващите камиони. Селото се е трансформирало в строителна площадка, откакто преди година точно тук министър председателят Бойко Борисов участва на тържествена, само че алегорична първа копка на построяването на автомагистрала " Хемус ". Тържествена беше, защото участваха десетки политици, публицисти, църковни представители и локални поданици. А алегорична - тъй като позволение за градеж имаше едвам за 1.6 км, по които държавната компания " Автомагистрали " да работи.

Около 13 месеца по-късно работата кипи, само че с несъгласия. " Автомагистрали " по закон не може да употребява подизпълнители, само че импровизирано се знае, че го прави. Освен това има данни, че се работи по сектори без позволение за градеж. Така или другояче, автомагистралата е нужна за развиването на Северна България, само че завършването й до 2024 година, какъвто е формалният период, е прекомерно оптимистичен сюжет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Камиони, милиони.

В края на 2018 година и по-късно през 2019 година по решение на държавното управление Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) подписа два контракта без търг с държавната компания " Автомагистрали " за цялото оставащо трасе от автомагистралата - дълго общо 223 км. Договорите са надлежно за 1.34 милиарда лева с Данък добавена стойност за 134 км и за 1.38 милиарда лева с Данък добавена стойност за останалите 89 км. Идеята беше да не се губи време в провеждането на търг и да не се рискува закъснение поради обжалвания и законови процедури. Реално обаче има още доста работа по трасето, поради която строителството не може да стартира на мига (виж картата).
Така наподобява мястото, където беше първата копка през април 2019г., в навечерието на евроизборите

Фотограф: Надежда Чипева
По закон при възлагането на плана без извършен търг сдружението няма право да употребява подизпълнители и би трябвало да строи единствено. Идеята на така наречен in-house възлагане е въпреки всичко, че страната сама може да свърши дадена задача за по-кратък период или по-малко пари.

В началото на 2019 година, малко след първия контракт на държавната компания за " Хемус ", стана ясно, че " Автомагистрали " има редица съглашения с частни компании - за осъществяване на действия, за наем на техника и за продажба на строителни материали. Съмненията на източници от бранша бяха, че държавната компания ще бъде брокер за строителството на " Хемус ", като непрозрачно ще разпорежда работа на частни строителни компании без ясни критерии и без отчетност на разноските.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
От " Автомагистрали " дадоха отговор документално на " Капитал ", че на трасето всекидневно са ангажирани сред 120 и 140 души. При разходка край градежа на автомагистралата на 11 май 2020 година с изключение на техника на държавната компания, се вижда камион на строителната " Хидрострой " на Велико Желев, както и редица камиони на компания " Мони 07 ". " До момента на обекта строителна машинизация е предоставена чартърен от " Хидрострой ", " Автомагистрали Хемус " и " Пътинженерингстрой - Т ", дадоха отговор от " Автомагистрали " документално на въпрос кои компании са обезпечили чартърен машини или техника.

Изпълнителният шеф на " Автомагистрали " Стоян Беличев споделя, че компанията употребява сега договорите си за техника и материали, без да загатва, че се употребяват и тези за осъществяване на действия. Нито една от трите компании, които " Автомагистрали " посочва, не е измежду тези, с които сдружението бе сключило контракт още преди година. На спомагателен въпрос по кое време са подписани контрактите с последните три сдружения, от държавната компания дадоха отговор след публицистичното привършване на броя, като настояват, че са от 2019г.
Въпреки че " Автомагистрали " няма право да употребява подизпълнители, импровизирано в бранша се разяснява, че го прави. На място техниката е главно непозната

Фотограф: Надежда Чипева
Общото сред тях е, че работят по " Хемус ", откакто са печелили публично публични поръчки. " Хидрострой " завърши правата сред Ябланица и Боаза тъкмо преди новостроящата се част, през октомври 2019 година, а другите две компании строят сектора сред Шумен и Търговище.

Съвпаденията са доста

На процедура наподобява, че под предлога " доставка на машини или материали " може да се употребяват неофициални подизпълнители и в строителството. Освен камиони на терена на новостроящата се автомагистрала се виждат купчини доставени армопакети с записка за клиент " Хидрострой " за обект " Хемус ".

Фотограф: Капитал
В края на 2019 година камиони с логото на " Мони 07 " пък разровиха нелегално близката река Вит под претекст, че са подизпълнител на " Хидрострой " по контракт за почистване на речното корито. Риболовен клуб " Балканка " тогава първи алармира за техника в реката, а институциите се оплетоха в обясненията си кой и за какво рови дъното й. Съмненията на " Балканка " бяха, че от реката се взима баластра, която да се употребява в градежа на северната автомагистрала. Впрочем при разходка край 92-ри километър даже в този момент, в средата на май 2020г., се виждат купчина обли и гладки камъни, като извадени от река.
Скупчените камъни наподобяват като извадени от река

Фотограф: Надежда Чипева
Казусът с почистването на речното корито стана още по-заплетен, откакто " Капитал " видя контракта на Областна администрация - Ловеч с " Хидрострой ", който е за 1150 лева с Данък добавена стойност и е подписан на 28 октомври 2019 година Според него компанията би трябвало да почисти 5.35 км за тази алегорична сума, в случай че в самата стратегия за планово разчистване на реки в Ловеч цената за 1000 метра е към 80 хиляди лева Освен това в контракта на " Хидрострой " за разчистване на реката няма заявен подизпълнител, само че камионите във Вит бяха на " Мони 07 ", като Велико Желев тогава изясни пред " Капитал ", че те са били техен подизпълнител по " Хемус ".
Камион с логото на " Хидрострой "

Фотограф: Надежда Чипева
" Капитал " беседва с Желев и в този момент, като попитахме за какво сега има негов камион на терена и работи ли " Хидрострой " по автомагистрала " Хемус ". Той сподели, че имат контракт за доставка на материали. Това обаче леко се разминава с версията на " Автомагистрали ", съгласно които договорът е за машинизация. Желев не помнеше по кое време е подписано това съглашение и допусна, че е отпреди месец или два., макар че държавната компания твърди, че са от предходната година. Относно " Мони 07 " той разяснява следното: " Нямат нищо общо с нас, друга компания са си... Нямаме нито публична, нито неофициална съгласуваност ", като на въпрос дали са били техен подизпълнител той сподели, че са наемали камиони от тях, само че " не са единствените, от кои сме наемали ".

И други връзки

Иначе " Автомагистрали " имат публични контракти и с други познати имена от строителния отрасъл - ГБС, " ПСТ Груп ", " Геострой ", " Грома холд ", " Инжстройинженеринг " и други Източници от бранша споделиха клюки, че някои от тях също работят по автомагистралата, само че към този момент няма безапелационни доказателства. " Всички знаят кой строи, мъчно е да се прикрие нещо, което е видно, за какво просто не кажем, че царят е гол ", споделя източник на " Капитал ". Така би било ясно кой носи отговорност за строителството, а и милиардите на страната ще се харчат транспарантно.

Неофициално строители са потвърждавали пред " Капитал ", че точно те ще строят " Хемус ". Сигнал, че " Автомагистрали " не строи независимо и парични потоци от договорите й са ориентирани към частни компании, е и неналичието на реакция от Камарата на строителите в България. Организацията е дейна с апели към властта - да вземем за пример последните бяха институциите да не бавят заплащания към строителните компании и да се възобнови програмата за саниране. Те се възмущаваха шумно от Българска социалистическа партия и Елена Йончева, които говореха за корупция в публичните поръчки и некачествено строителство. Но в тази ситуация с директното възлагане на градежа на " Хемус " за внушителните 3 милиарда лева на държавна компания и фирмалното им изключване от обекта те не реагираха. " Капитал " неколкократно е питал за коментар по тематиката, само че не е получавал отговор.

Незаконен градеж

Още по-притеснително е, че се работи по сектори, за които няма издадено позволение за градеж, което е безусловно нелегално. Разрешенията се издават от министъра на районното развиване и благоустройството, само че до публицистичното привършване на броя такива имаше единствено за 1.64 км, издадено през април 2019 година, и за още две прави, дълги надлежно 7 и 3.6 км, издадени през март 2020 година

Същевременно от видеа в Youtube канала Eye from the sky, снимани с дрон, се вижда, че се работи по доста по-дълъг сектор сред пътните възли " Каленик " и " Плевен ". От видеата се вижда, че са осъществени действия на ранен стадий - изсичане на дървета, създаване на краткотрайни пътища. Независим специалист удостовери наблюденията пред " Капитал ". Самите " Автомагистрали " споделиха, че се построяват краткотрайни пътища там. " Не може да изкопаеш тонове хумусен пласт и да отсечеш хиляди дървета преди позволение за градеж ", разяснява той, като прецизира, че в действителност това са ранни стъпки в строителството, само че въпреки всичко - непозволени, преди да бъде издадено позволение.

Поне пари към този момент има

От общата контрактувана сума - 3.22 милиарда лева, към този момент са изплатени над 350 млн. лева за задатъци и за проектантските работи по първия контракт с " Автомагистрали ". По втория договор - за последните 89 км, няма изплатени средства.

Първоначално договорът сред АПИ и " Автомагистрали " не предполагаше задатък, само че с писмо от юли 2019 година, с което " Капитал " разполага, държавното сдружение изиска смяна в регламента - АПИ да изплати задатък от 25% от цената на сектори с позволение за градеж, защото изпада в сериозен финансов риск. " Искането е направено по отношение на идното по едно и също време пускане и осъществяване на строително-монтажни работи на сектори 1, 2 и 3, както и правене на техническите планове за сектори 4, 5 и 6 ", написа в спомагателното съглашение, подписано през септември 2019 година На процедура строителството по трите сектора не е тръгнало по едно и също време.

На въпрос дали като цяло може да нарастнат договорите на " Автомагистрали ", от АПИ обясниха следното: " Договорът позволява актуализиране на стойностите, откакто се разработят, утвърдят и одобрят техническите планове и на тяхна база се открият действителните нужни количества и типове работи за осъществяване на подобаващ тип активност от към този момент съответната количествено-стойностна сметка на градежа, направена въз основа на утвърдените механически планове. Това обаче не значи, че те ще бъдат увеличени, в случай че няма потвърдена нужда за това. "

Много работа, малко време

От към две години държавното управление цитира 2024 година като краен период за " Хемус ". " Върви огромно строителство и както съм заречен на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 година автомагистрала " Хемус " ще е подготвена ", сподели през 2018 година министър председателят Бойко Борисов, когато инспектираше тогава още строящия се сектор сред Ябланица и Боаза.

От " Автомагистрали " също са оптимисти по отношение на дадения период от държавното управление - изпълнителният шеф Стоян Беличев споделя, че той е реален. " А при положение на навременно издаване на позволение за градеж, бързо и безпроблемно протичане на отчуждителните процедури е допустимо и предварително привършване на построяването на Автомагистрала " Хемус ", дава отговор той.

През лятото на 2020 година би трябвало да бъде подготвена новата права сред Шумен и Търговище, дълга 16 км.

Според добре осведомен източник най-сериозно закъснение по плана ще идва точно по линия на отчуждението на терените. " Най-сложната задача е да се открият притежателите на земите ", споделя източник на " Капитал ". Според него в АПИ има доста стеснен потенциал на човешки запас в тази сфера. В момента теренно обезпечени са единствено първите три сектора.

По втория сектор още се правят отчуждения, а до юли би трябвало да има строително позволение, настояват от " Автомагистрали ". Агенцията въпреки всичко подписа контракт с реализатор за процедура по наложително отчуждаване по сектори 4, 5 и 6, общо към 80 км. Фирмата е " Сървей груп " и има 240 дни да отчужди трасето, т.е. при започване на 2021 година задачата би трябвало да е изпълнена. След 222-ри километър обаче всичко е на много ранен стадий. " Автомагистрали " занапред би трябвало да изготви вариантни решения, уголемен абстрактен план и парцеларен проект, както и механически план за последните 90 км. Чак по-късно може да се работи по отчуждението. Не е ясно още и какъв брой ще коства това.

На 14 май пък регионалният шеф на Ловеч Ваня Събчева заяви за Българска телеграфна агенция, че археологически разкопки стопират строителството сред " Боаза " и " Дерманци " за към два месеца. " Строително-монтажните работи в тези сектори ще бъдат възобновени след приемане на протокол от Министерството на културата за освобождение на терена за строителство ", пишат от Българска телеграфна агенция.

Накратко - дали ще са разкопки, отчуждения, пари или планиране, аргументи за закъснение може да има доста. Междувременно се харчат над 3 милиарда лева за основен план, само че без да е ясно по какъв начин и на кого се заплаща, а качеството след това ще е за сметка на данъкоплатеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР