Строителният сектор в момента може спокойно да бъде описан като

...
Строителният сектор в момента може спокойно да бъде описан като
Коментари Харесай

Строителната империя показа мускули

Строителният бранш сега може умерено да бъде разказан като врящ казан. Казусите с "Джи Пи Груп ", злополуката край Своге и ремонтът на "Граф Игнатиев " наляха вода в мелницата на критиците и на опозицията. Управляващите пък нямат необикновен избор - с изключение на абсолютно да поддържат сектора. На кой другояче от властта ще раздава милиарди левове държавни и европейски пари под формата на публични поръчки за създаване и ремонт на пътища и прилежаща инфраструктура? При нажежена до алено обстановка Камарата на строителите реши да се отбрани от рецензиите спокойно, единствено демонстрирайки мощ.

От ранни зори на 12 декември по столичния бул. "Цариградско шосе " бяха ситуирани 1000 тежки машини - професионално, без да се пречи на жителите. Беше импортирана и подписка в Народното събрание - в отбрана на строителния отрасъл. Последваха срещи с най-високопоставените фигури в страната - ръководителя на Народното събрание, премиера, и президента. При това в границите на няколко часа.

Разбира се, по-интересни бяха претекстовете за този митинг. Всъщност браншoвата организация се опълчи най-много на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия. Камарата упрекна левицата, че сипе несправедливи и неподплатени с обстоятелства обвинявания за практиките в строителството. Председателят на управителния й съвет инж. Илиян Терзиев уточни, че задачата на демонстрацията е да се "подреди браншът " посредством основаване на правила за работа. Той акцентира, че нападките може да понижат парите от еврофондовете , само че отхвърли да показа вижданията си за проблематичните строителни обекти - като столичната улица "Граф Игнатиев " (която се финансира с евросредства), с аргумента: "Ние не сме излезли да приказваме за една или друга компания, ние сме излезли да защитим сектора. "

Впоследствие Терзиев се насочи към Народното събрание за диалог с неговия ръководител Цвета Караянчева. "Tърговете, които се провеждат за строителството, са доста комплициран развой в целия им период за осъществяване. И всички тези говорения, че се дават на избрани компании и се извършват от едни и същи хора и има 40% корупция, са безпочвени. Нещата са доста, доста сложни и по време на търга, и по време на осъществяването, и по-късно в гаранционните периоди ", изясни Илиян Терзиев пред парламентарните кореспонденти. Ръководителят на камарата "съвсем отговорно " съобщи и че българските строители "строят най-евтино в цяла Европа и не по-лошо " от сътрудниците си на Запад.

Резултатът от срещата с Караянчева е сформирането на работна група, която ще изготви промени в два норматива - в Закона за публичните поръчки и в Закона за устройство на територията. Посоката е ясна - отпадането на водещия аршин при търговете "най-ниска цена ". Иначе самата парламентарна шефка изрече поддръжка към строителите, казвайки, че "не се съмнява в качеството на тяхната работа ".

Почти редом държавното управление отпусна в допълнение съвсем 160 млн. лева за ремонт на пътища. Средствата ще послужат за разплащания към компаниите. Това бе акцент в диалога сред управлението на строителната камара и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Борисов не даде брифинг след диалозите, само че от обществените мрежи прикани "за качествено осъществяване на плановете ". Браншовата организация пък го уведомила, че "спазват всички европейски стандарти при строенето на пътища ".

Преди да се насочат към президентството, нейните представители означиха: "Търпим загуби от политиката на Българска социалистическа партия. Всички планове, изпълнени в България, са според европейските условия. Противопоставяме се против безотговорното говорене без конкретика. " Междувременно обаче ръководителят на социалистическата партия Корнелия Нинова мина в контраофанзива. На конференция в Народното събрания тя насочи упреци, че едрият капитал стачкува против опозицията. Според нея власт и капитал се срастват, един до друг бранят статуквото и подмолно пазят ползите си. По думите й 10 огромни се договаряли с властта и убивали дребния и междинния бизнес, а властта принуждавала компаниите да връщат % от поръчките като комисиона. Говорителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Елена Йончева добави, че реакцията на Камарата на строители показвала боязън и суматоха от осъществяването на самостоятелна инспекция на качеството на пътищата.

На собствен ред президентът Румен Радев сподели, че неговото доверие и това на обществото няма да бъдат извоювани с митинги, заявления и конференции, а с качество и бистрота. "Това за мен значи да има целесъобразни и с огромна социална значителност планове, да има транспарантни и почтени публични поръчки, такива условия, че всеки лев да отива по предопределение, контролът да бъде кардинален, изчерпателен и праволинеен, нормативната база да ви разрешава да изпълнявате активността си по най-хубавия метод в една действителна и здрава конкурентна среда ", бе позицията на Радев. Според президента решаването на проблемите в бранша минава най-много през изпълнителната власт.

Изглежда, че най-малко към този момент строителната камара взе своето - получи мечтаната политическа поддръжка от ръководещите. Много е евентуално и поисканите от сектора законови промени да минат безпроблемно през Народното събрание. А Българска социалистическа партия едва ли ще спре рецензиите си и настояванията за инспекция на пътищата. Тоест "нищо ново под слънцето ". Но съвсем за всеки е ясно, че без същински надзор напрежението в строителния бранш единствено ще се ускорява. Именно държавните институции наблюдават за качественото и навременно осъществяване на плановете. Както прочее и за работата освен на самите проектанти, само че и на комисиите, оценяващи плановете и офертите на кандидат-изпълнителите. Големи ще са упованията и към идните правосъдни истории към "Граф Игнатиев " и "Джи Пи Груп ", откакто в границите на месец и някогашният столичен заместник-кмет Евгени Крусев, и някои от създателите на строителния колос се снабдиха с обвинявания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР