Строителният предприемач Александър Ваклин, който в основен свидетел по делото

...
Строителният предприемач Александър Ваклин, който в основен свидетел по делото
Коментари Харесай

Александър Ваклин се кандидатира за общински съветник в София

Строителният бизнесмен Александър Ваклин, който в главен очевидец по делото против някогашния кмет на регион "Младост " Десислава Иванчева, ще взе участие в локалните избори в София като самостоятелен претендент за общински консултант. На 16 септември Ваклин е записал в Общинската изборна комисия предприемчив комитет, в който вземат участие Лили Маркова-Ненова, Александър Димитров и Полина Ваклин.

В началото на септември стана ясно, че и Иванчева събира подписи за присъединяване в локалните избори с желание да се кандидатира за кмет на столицата.

Строителният бизнесмен стана прочут през април предходната година след ареста на Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Те бяха арестувани пред постройката на Министерството на спорта в служебния автомобил на регион "Младост ", в който бяха открити банкноти в размер на 56 000 евро. Огледът сподели, че това са авансово белязани пари, маркирани от полицията и предадени като рушвет от Ваклин. Арестуван бе и някогашният кмет на региона Петко Дюлгеров, упрекнат в ходатайство при корупционния акт. В Дюлгеров също бяха открити 14 000 евро от белязаните банкноти.

Прокуратурата и антикорупционната комисия, които ръководеха следствието, оповестиха, че предприемачът е почнал да им сътрудничи, откакто в продължение на една година администрацията на "Младост " е попречила строителство на негов план на територията на региона, макар че вложителят е разполагал с позволение от основния проектант на София Здравко Здравков. Ваклин подава и тъжба по правосъден път против бездействието на общината, след което с него се свързват "посредници ", с цел да му кажат, че казусът му "няма да се позволи " поради недоволството на кметицата Иванчева. Комуникацията със строителя е траяла, като се стига до предаване на информацията, че решаването на казуса ще коства по 20 евро на квадратен метър (по думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев), или общо 250 000 евро. Поради обстоятелството, че Ваклин е възнамерявал и втори обект с повърхност от 49 000 кв. м. РЗП в "Младост ", общата хипотетична цена за поискания рушвет е стигнала до половин милион евро, които да се изплащат на стадии. Преди първото предаване на парите строителният вложител е предизвестил прокуратурата, по този начин се стига и до арестите на 17 април 2018 година

Срещу Иванчева беше повдигнато обвиняване за приемане на рушвет в изключително огромни размери, за което се планува отнемане от независимост сред 10 и 30 години. На 15 април 2019 година Иванчева беше приета за отговорна на първа инстанция, като Специализираният съд й наложи наказване "лишаване от независимост за 20 година " и парична санкция от 10 000 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР