Строителният министър Николай Нанков избегна дебатите за тол-системата в парламента

...
Строителният министър Николай Нанков избегна дебатите за тол-системата в парламента
Коментари Харесай

Тол-системата предизвика спорове в парламента

Строителният министър Николай Нанков избегна дебатите за тол-системата в Народното събрание

© Анелия Николова Още по тематиката
Държавата пое финансов ангажимент от 180 млн. лева поради тол-системата
25 юли 2018
Размерът на тол-таксите - според от качеството на пътя

Платено ще е прекосяването по 16 хиляди км от републиканската пътна мрежа от 16 август следващата година
19 юли 2018
Тол-системата потегля на 16 август 2019 година

Винетките за леки коли ще се сменят с електронни до края на януари идната година
12 юли 2018
Агенция " Пътна инфраструктура " се поема от Светослав Глосов

Строителният бизнесмен заменя Дончо Атанасов отпред на една от структурите, които разпределят най-вече средства
26 юни 2018 С остри диспути и нападки депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за пътищата, които уреждат въвеждането на тол-система и електронните винетки. " За " гласоподаваха 113 народни представители, 1 беше " срещу ", а 69 се въздържаха.

Основната тематика на разногласията сред ръководещи и съпротива беше неналичието на финансова аргументация за новата система за таксуване по републиканските пътища и най-много изясненост за размера на сумите, които ще би трябвало да заплащат водачите.

Според записаните в закона разпореждания тол-системата за тежкотоварния трафик ще бъде задействана на 16 август 2019 година и ще обхване 16 хиляди км, което е над две трети от всички пътища в страната. Още от 1 януари ще стартират да се продават електронни винетки за леките коли.

Въпрос на пари

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че поддържат въвеждането на тол-системата, само че не харесаха законопроекта, защото не бил ясно написан и нямал финансови параметри.

Заместник-председателят на Комисията по превоз Станислав Иванов (ГЕРБ) посочи, че цените на тол-таксите не са ясни, защото законът дава единствено рамката. " След това, през септември ще бъдат направени публични разисквания. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите ", добави той.

" Съмняваме се, че на 1 януари 2019 година тол-системата няма да бъде документно и административно обезпечена ", уточни Дора Янкова от Българска социалистическа партия и изиска с приходите от тол-такси да се поддържат и главните общински пътища. Допълнителни средства за общинските пътища изиска и депутатът Танер Али (ДПС). " Има европейска инструкция, че не може средствата от тол-системата да се дават за общинска пътна мрежа, само че 50-те млн. лв., които всяка година се дават от АПИ за общински пътища, са извънредно незадоволителни. Надявам се, че сред първо и второ четене ще се предложат разновидности за такова решение ", сподели още той.

Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия пък упрекна ръководещите, че съзнателно бавят въвеждането на тол-системата, обслужвайки избрани стопански ползи.

Какво се планува

Според препоръчаните текстове в Закона за пътищата всички купени след 16 август 2018 година годишни стикери за пътни транспортни средства с маса над 3.5 тона ще бъдат със период на годност до 15 август 2019 година

Шофьорите на леки коли (с маса под 3.5 тона) пък ще би трябвало наложително да съхраняват касовата записка от закупуването на годишни винетки, в случай че желаят валидността им да продължи и след 31 януари 2019 година Дигитализирането на винетката ще става в пунктовете за продажба единствено след показване на касовия бон и втората част от винетния стикер. Пред bTV обаче министърът на районното развиване и благоустройството Николай Ненков разгласи, че хартиени винетки за леки коли, които са годни и след 1 януари 2019 година, няма да има потребност да се подменят. За да се случи това, ще е належащо да се редактират и текстовете на законопроекта. Иначе той планува и въвеждането на уикенд електронна винетка, която ще важи от 12.00 в петък до 23.59 часа в неделя.

" Системата е основана на спътник, като ще има GPS следене, с което ще се следи целият трафик на товарните камиони. Контрол ще има и посредством камери, инсталирани на рамки, и наземен със 100 оборудвани автомобила. Такава система се построява за първи път в Европа и България ще е първата страна с толкоз съвременна техника ", съобщи преди време шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов.

Кой ще я построява

В края на предходната година пътната организация подписа контракт с консорциума " Капш трафик солюшънс ", който включва българското, полското, италианското и испанското поделение на австрийската компания Kapsch. Тя е профилирана в даването на решения за интелигентни транспортни системи и е внедрила тол-системи в Австрия, Полша, Чехия, Австралия и Индия.

Обявената цена за осъществяване на плана е 150 млн. лева Изпълнителят би трябвало да построи системата напълно за своя сметка, а по-късно Агенция " Пътна инфраструктура " ще я изплаща на консорциума в продължение на три години със събраните доходи от таксите. Тол-системата ще бъде благосъстоятелност на пътната организация и ще се ръководи от ново звено в АПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР