Строителният министър Николай Нанков е убеден, че пътищата се изграждат

...
Строителният министър Николай Нанков е убеден, че пътищата се изграждат
Коментари Харесай

Пътища 2.0 - какво се строи сега и какво предстои

Строителният министър Николай Нанков е уверен, че пътищата се построяват качествено и транспарантно.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Бившият началник на АПИ Лазар Лазаров отива на съд
18 апр 2018
Затегнете коланите, корупция на пътя

Преди половин година страната даде обещание, че ще следи за използването на колани в рейсовете. Днешната злополука на " Юнион Ивкони " сподели, че по-скоро не го прави
13 апр 2018
От Белград през София до Солун без ръце на кормилото

Сърбия, България и Гърция заявиха, че ще построяват 5G автомагистрала за самостоятелни коли
10 апр 2018
Половин милиард за пътя Мездра - Ботевград и околовръстното до " Младост "

Държавната организация разгласи двата търга, възнамерява и поправки за над 300 млн. лева
22 мар 2018
Пътят до Видин: Обещания в обилие, пари - няма

Нужните 1.6 милиарда лева би трябвало да дойдат от тол-такси, само че такива ще стартират да се събират най-рано от 2019 година
8 мар 2018
Пропуски и неточности в офертите за тунел " Железница "

Три от претендентите са отстранени още на първия стадий
22 фев 2018 След прочут застой сред края на остарелия и началото на новия програмен интервал развиването на пътната инфраструктура в България още веднъж набра скорост. През последната година е почнало осъществяването на пътни планове за над 1.4 милиарда лв.. А оповестените поръчки, които ще бъдат предоставени през тази година, са за още толкоз.

" Действително България наподобява на открита строителна площадка, на която се строят автомагистрали, ремонтират се пътища, мостови уреди, тунели и други ", сподели преди дни министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. И твърди, че точно строителният бранш е един от моторите за растеж на брутния вътрешен артикул, който през предходната година доближава близо 100 милиарда лева

В реалност в този момент се построяват сектори от автомагистралите " Хемус " и " Струма ", работи се по пътищата Бургас - Слънчев бряг, Пловдив - Асеновград, Стара Загора - Раднево, Добрич - Варна, Разград - Търговище, обхода на Габрово и други. Вървят и търговете за автомагистралата София - Калотина и завършването на Южната дъга на околовръстното шосе на столицата. Процедурата за автомагистралата Русе - Велико Търново пък е блокирана поради тъжба, само че се вършат парцеларните проекти и след изговаряне на съда ще може да се стартира с осъществяването.

" Хемус " - приоритет №1

Най-важният план за държавното управление по думите на строителния министър е автомагистрала " Хемус ". В момента по нея се построяват 9.3 км сред Ябланица и разклона за Тетевен, а до два месеца ще започва действително строителство на още близо 16.3 км от източна част - сред Белокопитово и п.в. Бухово. Очакванията са двете прави да бъдат приключени до една година и половина.

Отделно от това в развой на планиране са още 52 км сред разклона за Тетевен и кръстовището на основния път за Ловеч и Плевен, като съгласно министър Нанков до края на годината за сектора ще бъде извършена процедура по желание на реализатор.

Паралелно с това се прави и парцеларен проект за още 85 км от автомагистрала " Хемус " - от разклона за Ловеч и Плевен до бъдещата автомагистрала Русе - Велико Търново. До края на годината за този сектор също може да бъде оповестена процедура за избор на строител. " Ангажиментът, който сме поели, е по " Хемус " да се строят 77 км през 2018 година, а нови 85 км да са в процедура по желание на реализатор. По оставащите 90 км към Варна от Велико Търново до п.в. Буховци ще се работи следващата година. При този график е изцяло реалистично при доста добра организация до 2024 година да имаме напълно построен аутобан ", сподели районният министър.

Той уточни още, че през 2017 година е осъществен главен ремонт на тунелните тръби на " Ечемишка " и " Витиня " в посока Варна, а тази година ще стартира ремонт и на тръбите в посока София.

" Струма " чака зелена светлина от съда

По отношение на автомагистрала " Струма " министър Нанков разгласи, че до края на годината с 8 месеца предварително ще бъдат приключени 24 километра от Кресна до Сандански. Отделно от това се работи по 7-километрова права от Благоевград до Железница, по пътя на която бяха открити останките от античното населено място Скаптопара. " Строителните действия вървят доста добре, само че сме ги прекъснали в региона на археологическите разкрития в землището на село Покровник. Там ще изчакаме мнението на специалистите и ще се съобразим освен с екологията, само че и с археологията, както постоянно до момента, тъй като не слагаме в спор скоростното строителство на автомагистрали с тези два аспекта ", безапелационен бе Нанков.

До 2-3 месеца пък се чака да има определен реализатор за построяването на тунела " Железница " и строителството да стартира. За сектора в Кресненското дефиле, който е най-тежък и безценен (800 млн. лева.), министър Нанков изясни, че има подготвеност да стартира процедура за избор на реализатор, само че единствено при позитивно мнение от Върховния административен съд, в който има тъжба против оценката за влияние на околната среда на определеното трасе. Очакванията са автомагистралата да е напълно подготвена до 2023 година

Пътят към Северозапада

След години на отсрочване тази пролет държавното управление стартира работа и по построяването на скоростния път сред Видин и Ботевград. За това, несъмнено, спомогнаха и непрекъснатите митинги на хората в района, които на няколко пъти блокираха основния път Е79.

В момента върви социална поръчка за избор на строител за най-тежкия сектор - сред Ботевград и Мездра, с дължина 33 км, а индикативната стойност е близо 302 млн. лева без Данък добавена стойност. Очаква се идващият търг по това направление да е за правата от Видин до Ружинци. Тя е дълга 58 км и ще минава по напълно ново трасе. Останалите сектори - от Мездра до Враца и от Враца до Монтана, са на по-ранен стадий в подготовката и към този момент не се плануват съответни периоди за оповестяването на публични поръчки или строителство.

Според министър Нанков още този месец ще стартират и предпроектни изследвания за тунел под прохода Петрохан, на който в този момент се прави рехабилитация.

Евтини или скъпи

Според данни на Евростат в България един километър автомагистрала коства приблизително 3.1 млн. евро. За съпоставяне, в Румъния цената е 6.5 млн. евро, в Гърция – 10.28 млн. евро на км, в Словакия – 13.7 млн. евро. В Сърбия и Македония пък е 5.5 млн. евро. Министър Нанков е безапелационен, че ниската цена у нас не е за сметка на качеството, и дава образец за това с автомагистрала " Тракия ". Точно там обаче по новите сектори към този момент са се образували пропадания, тъй че образецът на министъра не наподобява напълно сполучлив.

Все отново за възстановяване качеството на новоизградените и ремонтирани пътища съгласно Николай Нанков се работи за удължение на гаранционните периоди, които се залагат в публичните поръчки. " Гаранционните периоди на автомагистралите сега са 5 години, а 10 години за оборудванията като мостове и тунели. Гаранцията за настоящ ремонт е 1 година. Категорично е, че са прекомерно къси и по тази причина ще работим за удължаването им ", сподели той. Идеята е гаранционният период за нова автомагистрала да стане 10 година, а за мостови уреди – 13 години. Предложенията следва да се обсъдят и с браншовите организации, както и да бъдат пуснати за публично разискване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР