Строителният министър Николай Нанков е оптимист и за изграждането на

...
Строителният министър Николай Нанков е оптимист и за изграждането на
Коментари Харесай

През август ще бъде пуснат търгът за участъка от "Струма" през Кресненското дефиле

Строителният министър Николай Нанков е оптимист и за построяването на тунел под Шипка.

© Анелия Николова Още по тематиката
Размерът на тол-таксите - според от качеството на пътя

Платено ще е прекосяването по 16 хиляди км от републиканската пътна мрежа от 16 август следващата година
19 юли 2018
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018
Тол-системата потегля на 16 август 2019 година

Винетките за леки коли ще се сменят с електронни до края на януари идната година
12 юли 2018
Започва ремонт на пътя през Витиня
11 юли 2018
Най-бързата връзка на Варна с автомагистрала " Тракия " ще бъде ремонтирана против 19 млн. лева

В момента 33-километровият Айтоски проход е в неприятно положение, само че обновяването му ще е готово през 2020 година
9 юли 2018
" Станилов " може да завоюва тунела " Железница " с оферта от 174.5 млн.лв.

За обособен метод от 720 метра преди най-дългия тунел в страната най-хубавата оферта е от 26.7 млн лева
6 юли 2018
Фаворити да строят пътя до Калотина са " Щрабаг " и ГБС

Предложените цени са 9.5 и 5.7 млн. лева на км, а множеството претенденти изобщо не бяха позволени до отварянето на ценовите предложения
2 юли 2018
Нов половин милиард за обичаните строители

Обявените разноските за поправки на Агенция " Пътна инфраструктура " се усилват с 50%, само че необявените евентуално ще са доста повече
29 юни 2018 До 15 дни ще бъде пусната публичната поръчка за построяването на най-тежкия сектор от автомагистрала " Струма " - сред Крупник и Кресна, през Кресненското дефиле. Това заяви министър на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на ревизия на строителството на обходния път на Габрово. " В рамките на идващите месеци ще бъдат оповестени и процедурите за строителството на още 137 км от автомагистрала " Хемус ", съобщи още той.

От средата на 2017 година в пътното строителство царува същинско раздвижване. Започна осъществяването на пътни планове за над 1.4 милиарда лева - построяват или се ремонтират сектори от автомагистралите " Хемус " и " Струма ", работи се по пътищата Бургас - Слънчев бряг, Пловдив - Асеновград, Стара Загора - Раднево, Добрич - Варна, Разград - Търговище, обхода на Габрово и доста други по-малки пътища. Обявените поръчки, които ще бъдат предоставени през тази година, са за още 1.5 милиарда лева - в ход са търговете за автомагистралата София - Калотина, завършването на Южната дъга на околовръстното шосе на столицата, за тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", пътя Видин - Ботевград и други. Обектите, за които в този момент приказва министър Нанков, пък се правят оценка на още над 1 милиарда лева

" Струма " се разделя на две

Освен че платната на автомагистрала " Струма " ще бъдат физически разграничени в сектора през Кресненското дефиле, самата поръчка за построяването на новото платно (в посока Гърция ще се употребява сегашният път) ще има две обособени позиции.

Първата ще е за сектора с дължина 13.2 км, който ще стартира на към 80 м след пътен възел Симитли – Разлог и ще свършва след пътя Стара Кресна – Ощава. По думите на министър Нанков той ще включва три пътни възела, 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и три тунела.

Другият лот ще е за останалите 10.4 км до обходния път на Кресна. Той включва един пътен възел, 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, 9 надлези и подлези, както и 4 тунела.

" За естественото действие и употреба на тунелите е планувано да бъдат построени съответните съоръжения и системи – пожароизвестителни, водоснабдителни, вентилация, електроснабдителни, осветителни, за ръководство на придвижването и други ", споделя Нанков.

Двата сектора на пътя ще бъдат с по две ленти за придвижване с широчина 3.5 м, и два банкета с широчина 1.5 м. На места ще бъде построена и трета лента за товарни коли, съгласно характерностите на терена. Важното е правата през дефилето да бъде приключена до 2023 година, тъй че да не се наложи България да връща европейското финансиране за плана.

" Хемус " също чака старт

По думите на строителния министър още през август ще бъдат оповестени тръжните процедури за строителството на 52 км от автомагистрала " Хемус " сред пътен възел " Боаза " и разклона за Плевен и Ловеч. Целта е през идната година да стартира и действителното строителство. " През септември чакаме да бъде оповестена и процедурата за още 85 км от аутобана - до Велико Търново ", изясни министърът.

Също през август ще стартира действителното строителство и на 16.2 км от автомагистралата в сектора сред Белокопитово и Буховци. Министърът заяви още, че 30% от строителството на 9.3-километровия сектор сред Ябланица и пътен възел " Боаза " е подготвен и предвижда, че макар двегодишния период на довеждане докрай, до септември идната година обектът може да бъде приключен.

Тунелът под Шипка още е единствено концепция

За построяването на прословутия тунел под връх Шипка Нанков заяви, че създаването на идейния план към този момент е призната на експертен съвет в районното министерство и в този момент се преглеждат разнообразни разновидности за финансиране. " Темата с тунела постоянно е стояла на дневен ред, не просто сме оптимисти, че планът ще започва към този момент като действително осъществяване, само че следваме последователен график на осъществяване ", безапелационен беше Нанков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР