Строителният бум отпреди 10 години все още е огромен проблем

...
Строителният бум отпреди 10 години все още е огромен проблем
Коментари Харесай

Стотици хиляди непродаваеми имоти

Строителният взрив отпреди 10 години към момента е голям проблем за пазара на недвижими парцели в Испания. Тогава бяха издигнати голямо количество жилища доста, от които и до през днешния ден не могат да намерят.

Близо 492 000 е броят на непродадените жилища към края на 2016 година, сочат данните на Министерството на публичните работи на Испания Fomento. Това е с 4% по-малко по отношение на миналата година, само че продължава да е обезпокоително огромно количество.

Най-много броят на пустеещите жилища е намалял в Страната на Баските (-34%). Половината от непродаваемите парцели се намират в три района: Андалусия, Каталония и Валенсия.

По-оптимистични данни разгласява водещата оценителска компания Tinsa. Според нея, на пазара има 340 000 непродадени парцели, издигнати след 2008 година Към момента в стадий на градеж са 63 100 парцела. От тях 15 900 броя са в Мадрид, 5500 в Аликанте и 4500 в Барселона.

Според компанията, върху парцелите отредени за строителство в Испания, могат да бъдат построени 1.6 милиона жилищни единици. Проблемът е, че земята се намира там, където няма търсене. Дефицит на имоти за строителство има в Мадрид, Барселона, Малага и по крайбрежието на Ибица, Палма де Майорка, Марбеля, Тенерифе и някои региони на Аликанте. Недостигът на земя покачва цената на дребното продавани имоти, което води и до растеж в цените на жилищата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР