Строителният бранш търси около 10 000 работници. Най-голяма е липсата

...
Строителният бранш търси около 10 000 работници. Най-голяма е липсата
Коментари Харесай

Бизнесът спешно търси строители за 1000 лева заплата

Строителният отрасъл търси към 10 000 служащи. Най-голяма е неналичието на заварчици и водачи на машини, а дефицитът им кара бизнесът да подвига заплатите всяка година. Това заяви за "Монитор " инж. Иван Бойков, изпълнителен шеф на Камарата на строителите.
В студените месеци дефицитът на хора не се усеща, тъй като интервалът е мъртъв и няма доста поръчки. Но за сектора неналичието е двойна, от една страна на квалифицираните, а от друга на общите служащи, твърди браншовикът.
По думите му в бранша има нулева безработица, само че се търсят доста експерти. Дупката ще стане още по-голяма, в случай че тръгнат и плануваните европейски стратегии дружно със санирането, където и сега има доста поръчки.
През миналата година икономическият напредък беше свързан и от нарастването в строителството. В бранша са заети стотици хиляди души. За първото деветмесечие на 2016 година по данни на Национален статистически институт приблизително месечно са били заети 175 хиляди души, а през същия интервал на предходната година има нарастване до 255 хиляди души. Средната годишна заплата в бранш Строителство е 9289 лева, демонстрират още данните на статистическия ни институт, само че те са към края на 2016 година Година по-късно в строителството междинната заплата е над 1000 лева, съгласно представители на сектора. Инженерният личен състав получава по няколко хиляди лв. заплата, когато е на терен и работи по огромни планове.
"Не може да се мерим с банкерите, само че дефицитът ни кара всяка година да подвигаме заплатите ", твърди Бойков. Миналата година, по данни на камарата, членовете й са вдигнали заплатата приблизително с 8 на 100.
Работниците ни отпътуват в Германия най-често, където има целогодишна стратегия за строителство за милиарди евро. Икономически най-развитата страна в Европейския съюз има голям недостиг на фрагменти, а българските компании към този момент са разпознаваеми и работят там.
У нас строителството е доста повтаряем бизнес с периодично повтаряне на интервали с доста работа, следван от интервал без никаква. Най-често интензивно се работи по градежите в края на европейските интервали т.е. на всеки 7-8 години. Последните две години не бяха мощни за сектора, регистрират от Камарата на строителите, което води до неспособност компаниите да задържат работна ръка и да им заплащат високи заплати.
При пътното строителство обстановката не е по-различна. Има дефицит на фрагменти, все по-драстично при операторите на пътно-строителни машини - за асфалто полагачи, грейдери, валяци, булдозери и багери. Все повече понижават квалифицираните хора и в междинния механически кадър - механически ръководители на обектите. А дупката се отваря повече и тъй като просветителната система не създава квалифицирани фрагменти.
"За страдание се следи и наклонността от ВИАС да излизат все по-малко фрагменти, очевидно не е чак толкоз атрактивна специалността пътен инженер ", разяснява обстановката инж. Стефан Чайков от браншовата организация "Пътища ". Затова се разискват разновидности Камарата и УАСГ да подхващат взаимни ограничения, с цел да се направи по-атрактивна специалността - стипендии и стажантски стратегии.
За да компенсират достатъчната подготовка, компаниите наемат и хора, минали курсове или сами ги пращат да се образоват в допълнение. Също по този начин ги учат на работа на правилото на чиракуването.
"Идва някой по-грамотен младеж, работи към по-възрастните оператори, минава курс за пътностроителни машини и придобива някаква подготовка ", споделя още инж. Чайков. А практиката демонстрира, че тези фрагменти може да разчитат на стартова заплата над 1000 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР