Строителният бранш продължава да е притеснен от липсата на квалифицирани

...
Строителният бранш продължава да е притеснен от липсата на квалифицирани
Коментари Харесай

Строителният бранш продължава да е притеснен от липсата на квалифицирани кадри

Строителният отрасъл продължава да е обезпокоен от неналичието на квалифицирани фрагменти, като изключително застрашено е осъществяването на планове от ВиК бранша по оперативна стратегия "Околна среда ". Това разгласи на конференция Благой Козарев от Камарата на строителите в България. Проблеми от години остават отчужденията, археологията, качествените планове, сивият бранш, обжалването на публичните поръчки и критерият на най-ниска цена, заложен в търговете, обясниха експертите.

Предстои осъществяването на 190 поръчки по ОПОС за 350 строителни обекта за над 1,2 милиарда лв.. Искаше ни се тези планове най-малко преди година или шест месеца по-рано да се случат, само че отново се получава скупчването им в края на програмния интервал, разяснява Козарев. Той означи, че много от фирмите са с понижени запаси, имали са и престой.

Козарев посочи, че утвърдените планове от последните няколко седмици са разработвани в продължение на три години, а единствено за предходната година в бранша ВиК заплатите са се покачили със 17 на 100 /заплатите в другите браншове на строителството са увеличени с 15 на сто/, а цените на плановете не могат да се трансформират. По тази причина от Камарата оферират взаимно с страната да се откри механизъм за индексация на плановете. У нас заплатите са от по 800 лв., за съпоставяне нашите служащи вземат по 3000 - 4000 евро в Германия и Франция, в Румъния строителните служащи вземат по 750 евро.

Фирмите са обезпокоени дали ще намерят служащи за плановете и се надяват бързо да стартира осъществяването им, тъй като периоди са доста къси, а би трябвало да се мисли и за импорт на служащи, тъй като българските експерти отпътуват в европейски страни.

От КСБ годишно образоват по 5000 души, като сензитивна част от тях отпътуват на работа в Европа. Същевременно България е последна по мярка на почасовата ставка от 3,16 евро, а режимът на трудовите визи продължава да се нуждае от облекчение.

Експертите на КСБ разчитат на ускореното въвеждане на дигитализацията в строителния развой, което ще разреши когато и да е да има надзор върху всеки стадий от осъществяването на обектите. С дигитализацията на процеса съгласно КСБ ще се решат проблемите с корупционните практики, качеството и отговорността на строителите и оферират това да бъде нормативно регламентирано. Дигитализация има към този момент в Англия, Холандия, скандинавските страни, като този развой е тръгнал и в Германия.

КСБ продължава да счита, че националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания би трябвало да продължи, поради потвърдените изгоди от нея. Наши служащи отиват да санират във Франция и Германия. Българските строителни компании пък вземат служащи от Молдова, Украйна и Македония, та даже от Бангладеш и Пакистан.

Ако се желае качествено строителство при тези заплати то е невероятно.

Произведената продукция в строителния бранш за 2018 година е на обща стойност 14 827 млн. лева като по отношение на 2017 година се усилва с 10,2%, заяви на конференция ръководителят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. Той регистрира непълен триумф при измененията в Закона за устройство на територията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР