Строителният бранш излиза на протест в София. Над 1 000

...
Строителният бранш излиза на протест в София. Над 1 000
Коментари Харесай

Протестът на строителите вместо срещу БСП май се оказва и срещу правителството

Строителният отрасъл излиза на митинг в София. Над 1 000 машини ще блокират придвижването по „ Цариградско шосе “. Освен да изразят неодобрение против настояването на Българска социалистическа партия за самостоятелна европейска експертиза за качеството на пътищата, от сектора желаят още промени в закони, битка със сивата стопанска система, повишение на цените в сектора до равнене с европейските.
Първоначално беше оповестено, че строители излизат на митинг с тежки машини на следващия ден в столицата против опитите за дискредитиране на сектора с поисканата от Българска социалистическа партия инспекция на качеството на пътищата у нас. От изказвания на представителит на Камарата на строителите в България излиза наяве, че митингът е с доста по-сериозни претенции и поради много-по съществени и огромни проблеми в сектора, решенията за които не са свързани с опозицията, а с ръководещите.

За какво още ще стачкуват от строителният отрасъл на следващия ден.

Като един от главните проблеми те дефинират сивата стопанска система. Според данни от сектора 20 000 са строителните компании, които работят в България, от които единствено 5100 са публично регистрирани и заплащат налози. Според сектора, до момента в който цените на строителството у нас не се покачат и качеството ще остане ниско. Най-евтината часова ставка за строителството в Европейски Съюз е в България - малко над 3 евро. За съпоставяне в Белгия тя надвишава 43 евро за час.

„ Разбирате какъв е мащаба, върху който се упражнява строителна активност с нерегламентирани структури, които не имат съответните експерти, подготовка, а обектите, които се извършват, доста постоянно те са отвън данъчните облагания и закони “, твърди Мирослав Мазнев, член на УС на Камарата на строителите в България.

От сектора упорстват за промени в Закона за устройство на територията и в Закона за публичните поръчки, посредством които отговорност за обектите с изключение на строителите, солидарно да носят още вложителите и надзорниците.

„ Ние настояваме за прекъсване потреблението на сектора за политически цели. Преустановяване на голословните и неподкрепени с доказателства обществени изказвания за корупция и злоупотреби в строителството.ност желаят строителите “, декларира Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България, представен от Българска национална телевизия. От браншовата камара настояват още, че офанзивите против тях са поради парите от Брюксел. Голямата борба е за 15 милиарда евросубсидии в идващия програмен интервал.

„ Много евентуално е задачата на тези офанзиви да бъде дискредитиране или даже очистване на български компании преди идния старт на огромните планове по европейски стратегии и по този метод да бъде възложен на непознати компании българския строителен бранш “, добавя Терзиев.

Камарата на строителите ще внесе Национална подписка в поддръжка на компаниите от бранша в Народното събрание, Президентството и Министерския съвет. Над 53 000 души са подкрепили подписката в тяхна отбрана.

В утрешния ден над 1000 машини ще бъде ситуирана по бул. " Цариградско шосе " на изхода на София от 7 до 12 ч.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР