Строителният бранш е пред колапс. Над 400 фирми от общо

...
Строителният бранш е пред колапс. Над 400 фирми от общо
Коментари Харесай

Строителният бранш е пред колапс

Строителният отрасъл е пред колапс. Над 400 компании от общо 6000 в строителството към този момент са в действителен банкрут. Очакваме това тримесечие броят им да се усили с най-малко още 500-600 към този момент.

Това разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. С отхвърли на Народното събрание да одобри измененията в Закона за публичните поръчки, свързани с индексацията на договорите с обществени възложители, проблемите на сектора ще се задълбочат, безапелационен е Терзиев.

Той подсети за обещанията на ръководещите, свързани с индексацията и диалозите по методиката по какъв начин това да стане. До последния ден, в това число и оня ден, имахме диалози с министерствата на финансите и на районното развиване, в които получихме увещание, че индексацията ще мине, само че за жал това не се случи, разяснява ръководителят на КСБ.

 istock istock
Лошото е, че в бъдещия бюджет не е планувана нито една стотинка за въпросната индексация и се прави разделяне сред компаниите в сектора, добави той. По планове на Камарата към 600 милиона лв. е належащо да бъдат заложени в бюджета за 2022 година за индексиране на договорите в строителството поради сериозното повишаване на главните материали. Ако това не се случи, в риск са сложени редица инфраструктурни планове с държавно или общинско финансиране, както и такива по оперативните стратегии. Терзиев подсети, че механизъм за индексация има във всички европейски страни.

Тези дни браншовата организация ще обмисли бъдещите си дейности, като се чака да поддържа оповестените неотдавна планове на работодателските организации за митинг в края на юни.

За да могат компаниите да продължат да работят, най-важното, което би трябвало да се направи от страната, е да се разплати за свършеното преди две години от фирмите, да продължи работа по всички настоящи строителни обекти - и пътни, и жп, и ВиК и други, саниране, сподели Терзиев.

 istock istock
Индексацията е нужна, ще преговаряме, стига да има с кой и стига да има предпочитание за диалог, добави той.

Председателят на Камарата съобщи, че е неприемливо да се поставя етикет на целия отрасъл, че е граблив, както това бе направено от ръководещите. Като някой е граблив, докажи го, както се споделя в правото - до доказване на противното ти си почтен, добави той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР