Строителният бранш е един от големите в страната. Затова всяко

...
Строителният бранш е един от големите в страната. Затова всяко
Коментари Харесай

Конкуренцията притисна строителните фирми да се обединяват

Строителният отрасъл е един от огромните в страната. Затова всяко разбъркване сред играчите - изкупуване, очистване, обединение и други, е значимо. Освен районни водачи има и такива с национално значение и покритие.

Докато активността на някои е съсредоточена най-вече върху строителството на здания (т.е. високо строителство), то други правят само строителство на обекти от транспортната инфраструктура. Между двата типа активност не е налице взаимозаменяемост от страна на търсенето и/или предлагането, защото те имат разнообразни характерности и предопределение и са независими пазари. От позиция на предлагането построяването на обекти от транспортната инфраструктура в страната допуска съществуването на характерна за активността материално-техническа база, друга от тази, нужна за строителството на здания, т.е. компаниите в страната се специализират в даване на избран тип строителни услуги. Търсенето също по този начин е насочено към реализатори със съответния потенциал.

В географски аспект пазарите на високо и на пътно строителство са дефинирани от Комисията за защита на конкуренцията като национални, защото участниците в тях осъществят планове на територията на цялата страна. Също по този начин, законодателството не вкарва ограничавания пред активността на строителните сдружения по повод територията на страната. От позиция на търсенето, възложителите на строителни обекти слагат условия към изпълнителите за съществуване на финансов, механически, професионален потенциал, които са идентични към всички претенденти и не са от естество да лимитират изпълнителите до тези, които оперират на съответната територия у нас.

На този декор две строителни компании оповестиха, че ще се "съюзят ", с цел да разширят обсега на осъществяваната от тях активност. "Заводски градежи - ПС-Пазарджик " ЕАД получи позволение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да реализира централизация посредством закупуването на не по-малко от 90% от дружествения капитал на "Пътища " АД - Пазарджик, оповестиха от антимонополния регулатор. Четиринадесет от акционерите са постигнали единодушие за продажба на книжата си. Оценката на тази договорка се наложи, защото общите им обороти надвишават 25 млн. лв.. Двете компании работят главно на територията на прилежащите области Пазарджик и Пловдив.

"Заводски градежи - ПС-Пазарджик " АД, което се управлява от Михаил Таков, е профилирано в строителството на жилищни и нежилищни здания и на други уреди и инфраструктура, производството на подготвени бетонови смеси и тяхното превозване до обект на клиента, както и отдаването чартърен и употреба на лични недвижими парцели.

Акциите на другото сдружение "Пътища " АД - Пазарджик са разпределени сред 256 индивида. То прави активност в региона на строителство и поддържане на пътища и съоръжения; създаване на инфраструктурни обекти, услуги със строителни материали, със лични пътно-строителни машини и коли и лабораторни изпитвания.

Очаква се договорката да помогне за икономическото, пазарното, финансовото и организационно подсилване на купуваната компания, защото актуалният й пазарен дял на територията на Община Пазарджик, както и финансовото й положение, са незадоволителни. В този смисъл "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " се явява стратегически вложител, който ще способства за стабилизацията и развиването на "Пътища " АД.

И през тази година "Заводски градежи - ПС-Пазарджик " работи по публични поръчки по саниране, ремонт и реконструкции на здания, ремонт на обекти от благоустройствена инфраструктура.

"Пътища " АД оперира главно в областите Пазарджик и Пловдив, само че през последните две години има изпълнени планове и в Плевен, Айтос, Крумовград и Гълъбово. Фирмата взе участие все още в ДЗЗД "Източни родопи-3 " за осъществяване на строително-монтажни работи по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград. Тя разполага с кариера за рандеман на инертни материали в с. Капитан Димитриево, община Пещера, както и с концесия за рандеман на инертни материали. Дружеството прави също по този начин произвеждане и търговия с асфалтобетон. Спецификата на обработката и полагането на асфалтобетона дефинира като допустима територия на търговия до 80 км от индустриалната база, т.е. областите Пазарджик и Пловдив. Анализът на числата демонстрира, че компанията влага преобладаващата част от създадените асфалтови смеси в обектите, предмет на главната й активност по строителство. Добитите инертни материали "Пътища " осъществя най-вече на крайни клиенти.

Така че и двете компании, които вземат участие в концентрацията, правят услуги в региона на строителството. Те обаче са дейни на разнообразни независими пазари. Докато активността на "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " е съсредоточена най-вече върху строителството на здания (т.е. високо строителство), то "Пътища " прави само строителство на обекти от транспортната инфраструктура. Купувачът прави високо строителство в градовете Русе, Бургас и Бяла. В същото време компанията, която се купува, пък е дейна в пътното строителство най-вече в областите Пазарджик и Пловдив, а в последните години и в Плевен, Айтос, Крумовград и Гълъбово. Така че има минимално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията във връзка с осъществяваните от тях строителни услуги на обекти от транспортната инфраструктура, ако се вземе поради присъединяване на "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " в пътното поддържане в Пещера. Тази активност обаче то не прави независимо, а взаимно с други компании посредством основаването на ДЗЗД "Реконструкция околовръстен път Пещера ".

От Комисия за защита на конкуренцията оповестяват, че пазарният дял на "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " за 2017 година и 2018 година при строителството на жилищни и нежилищни здания е сред 0 и 5% на национално равнище. В същото време "Пътища " покрива в пътното строителство за 2017 година дял от 0 до 5 и от сдружението чакат да се резервира същото пазарно състояние през 2018-а.

Между двете компании има връзки и на доставчик-клиент. "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " закупува инертни материали (трошен камък, фракция) от "Пътища ", които влага в производството на бетон. Но "Пътища " прави търговия с добитите от него инертни материали на територията на областите Пазарджик и Пловдив поради високата стойност на транспортните разноски. Поради това в географски аспект този пазар има районен обсег.

"Заводски строежи-ПС-Пазарджик " закупува неподвижен материал и от съперници на "Пътища " АД. На територията на областите Пловдив и Пазарджик има общо 11 такива кариери.

От своя страна "Пътища " е закупувало през 2017 година и 2018 година бетон от "Заводски строежи-ПС-Пазарджик ", който е употребило като спомагателен материал в пътното строителство. Пазарът на произвеждане на бетон в географски аспект е районен. На територията на област Пазарджик оперират още девет бетонови възела, от които "Пътища " също закупува нужната му помощна суровина.

По отношение производството на бетонови смеси през предходната година пазарният дял на "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " е сред 10 и 20% на районно равнище. При реализацията на инертни материали през 2017 година, пазарният дял на "Пътища " на районно равнище е в границите сред 5 и 10%, а за територията на страната - сред 0 и 5 на 100. Фирмата чака да резервира същото пазарно състояние и през 2018-а.

Тъй като има и други производители на бетон, надлежно на инертни материали в районите, с които работят участниците в концентрацията, то резултатът от договорката е по-скоро разширение на портфолиото от предлагани услуги от страна на обединената група.

По оценката на Комисия за защита на конкуренцията общ пазарен дял под 15% на предприятията на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) или 25% на всеки от съответните пазари, на които оперират компаниите (ако не са конкуренти) не е стеснителен и в тези случаи интервенцията няма капацитет да попречва значително конкуренцията в бранша.

Следва да се подчертае обаче, че всички участници на продуктовите пазари - на високо строителство и на пътно строителство, са сложени пред характерни за съответния пазар условия във връзка с материална база, професионален и механически потенциал, в резултат на което компаниите се специализират в даване на избран тип строителни услуги. В тази връзка Комисия за защита на конкуренцията приема, че договорката ще докара само до разширение портфолиото на обединената група.

Според оценените данни, "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " се конкурира в своята съществена активност с огромен брой предприятия, като пазарният му дял за последните две години (2017 и 2018 г.) е сред 0 и 5 на 100. От своя страна, "Пътища " също се конкурира със забележителен брой участници на пазара на пътно строителство, като неговият пазарен дял за 2017 година е сред 0 и 5 на 100. С оглед наличието на участниците в договорката на разнообразни пазари, то реализирането на концентрацията няма да докара до повишаване на пазарните позиции на обединената група при високото и пътното строителство и същите ще се запазят в по този начин откритите граници сред 0 и 5 на 100.

Необходимо е да се означи, че пазарите на търговия на инертни материали и на произвеждане на бетон имат районен обсег. Именно на това равнище делът на "Заводски строежи-ПС-Пазарджик " е сред 10 и 20% за предходната година при производството на бетон, а "Пътища " държи от 5 до 10% при реализацията на инертни материали за 2017-а. И на двата пазара са дейни не дребен брой участници, по-конкретно: единадесет кариери в областите Пловдив и Пазарджик, надлежно девет бетонови възела в област Пазарджик, с които участниците в договорката са в конкурентни взаимоотношения.

Всяка от компаниите като клиент употребява закупените артикули за потребностите на своята съществена активност на пазар, друг от този, на който оперира предприятието - снабдител. Допълнително, поради пазарните позиции на участниците в концентрацията, както и огромният брой съперници на районно и национално равнище, се постанова извода, че договорката няма капацитет да докара до затваряне на пазара на доставка на първични материали и/или възпрепятстване на активността на съперниците при високото и на пътно строителство.

Така че в следствие от тази договорка не може да се чака смяна в пазарното състояние на новата група нито на районно, нито на национално равнище, заради което и не се пораждат опасения, че интервенцията ще попречва ефикасната конкуренция на съответните пазари. И Комисия за защита на конкуренцията я позволява абсолютно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР