Строителната компания Артекс очаква Върховният административен съд (ВАС) да потвърди,

...
Строителната компания Артекс очаква Върховният административен съд (ВАС) да потвърди,
Коментари Харесай

"Артекс" очаква Върховният съд да потвърди законността на 120-метровия "Златен век"

Строителната компания " Артекс " чака Върховният административен съд (ВАС) да удостовери, че градежът на 120-метровата постройка " Златен век " е изцяло легален. Това декларират от компанията в писмо до медиите, откакто по-рано през днешния ден Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) разгласи, че ще апелира решението на Административен съд-София град от 30 юли.

То анулира възбраната за строителство на " Златен век ", наложена от ДНСК на 4 април. Тя бе издадена в разгара на гражданските митинги против небостъргача и среща на инициативния комитет " Лозенец " с министър-председателя Бойко Борисов. Формално съображение за прекъсване на градежа бе открит от строителния надзор при осъществени инспекции на 20 март и 26 март. Тогава са открити несъответствия и отклонения при построяването на две асансьорни кафези и е открито, че няма издадено позволение за градеж, само че на прилежащ парцел, също благосъстоятелност на вложителя " Артекс ".

Главният спор тогава беше дали изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), признато от Народното събрание на 7 февруари 2017 година, което усилва периода на разрешенията за градеж от 5 на 10 години, важи за заварени случаи като " Златен век ". Официалното позволение на градежа е издадено през 2007 година, презаверено през 2012 година, с което крайният период за действието му е бил ноември 2017 година

С решението си от 30 юли Административният съд-София град приема, че изменението в Закон за устройство на територията важи за " Златен век ". Обжалването в този момент от страна на ДНСК на това решение от компанията " Артекс " се възприема като " прегледен образец по какъв начин някои държавни институции работят срещу стопанската система и жителите на България. " Строителите привеждат данни, че този градеж обезпечава работа и заплати на над 2000 души, а самият бизнес план " Златен век ", по думите им, се равнява на 0.2% от брутния вътрешен артикул на страната.

В писмото си до медиите " Артекс " припомня, че като една от най-големите строителни компании в страната разчита на " безпристрастността и върховенството на закона и чакаме Върховен административен съд дефинитивно да удостовери законността на постройка " Златен век ".

Междувременно от компанията пресметнаха, че прекъсването на градежа от април до момента е довело до загуби от 1.8 милиона лв.. Те са завели и правосъдни искове за обезщетение в размер на 100 хиляди лв. против всеки от деятелите на комитета " Лозенец " - Мариан Башур и Никола Вапцаров. Мотивите са, че с митингите си те са уронили положителното име на компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР